30 augustus 2010

nep-parmezaan

Nu ik probeer zuivel uit mijn dieet te bannen is er eigenlijk maar één ding wat ik erg mis: kaas. Ik ben een liefhebber van allerlei soorten kaas. Brie, overjarige brokkelkaas, blauwe kaas, noem het en ik vind het geweldig. Sinds ik in het vroege voorjaar zuivel laat staan ben ik ook redelijk consequent geweest als het op kaas aan kwam. Het de favoriete recepten in het gezin is tagliatelle met spinazie/blauwe kaassaus; dat en een mini-kaassoufflé op een borrel zijn de enige "zonden" die ik heb begaan in het afgelopen half jaar.

Ik ben nog niet erg ervaren met het maken van goede alternatieven, maar vandaag had ik een mooi en supersimpel recept te pakken wat ik hier wil delen.

Nep-parmezaan

Men neme:

1/2 cup (Amerikaanse maat) sesamzaadjes, geroosterd
1/2 theelepeltje (zee)zout
2 forse eetlepels edelgistvlokken*

Meng alle ingrediënten in een foodprocessor en vermaal het tot het de structuur van Parmezaanse kaas heeft. Heerlijk over de spaghetti of pizza om het een beetje dat hartige smaakje me te geven.

Als jullie goede recepten hebben als alternatief voor kaas hoor ik het graag!

3 opmerkingen:

 1. Enige site dit, Mieb, via Bewuste Eenvoud gevonden, dank voor de tip. Vraagje: hoe komt het dat je geen kaas meer wilt eten? Of heb ik een blogje gemist?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn verscheidene Italiaanse recepten waarin "armeluis parmezaan" wordt gebruikt: pangrattato. In de keukenmachine vermalen, oud, stokbrood/ciabatta enz. Dit wordt uitgebakken in de olijfolie met evt. een teentje knoflook en wat tijm. Voor een ander smaakje kan je er ook wat gedroogde paddestoelen doorheen doen. Het geheim zit 'm in het goed uitbakken. Heerlijk over de pasta. En prima om een restje brood te verwerken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Miekenoor: dank! Ik eet op dit moment geen kaas omdat ik in het voorjaar zuivel helemaal van mijn menu heb geschrapt om te bekijken of dat zou helpen tegen hooikoorts. En (tromgeroffel....) dat klopte! Ik heb er helemaal geen moeite mee om melk, slagroom, yoghurt en dat soort dingen te laten staan (nog beter voor het milieu ook). Maar kaas is een ander verhaal.

  @Dominique: dank voor het goed idee, we hebben hier regelmatig stukken Turks brood over en dit is een perfecte manier om het toch op te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen