...that's the question.
Tot mijn 21ste gruwelde ik van koffie. Ik dronk eigenlijk altijd thee (en liters en liters melk, maar dat is een verhaal voor later). Toen ik mijn intrek nam in een studentenhuis heb ik echter koffie "leren drinken".
De combinatie van een heftig uitgaansleven en oprechte pogingen om mijn studie op peil te houden leidde al snel tot een koffieverslaving. Bovendien stond in de gezamenlijke ruimte altijd wel een verse pot klaar, dus het was altijd beschikbaar. Het lag meer voor de hand om een grote mok koffie in te schenken, dan een glas water.
Inmiddels leven wij zo'n vijftien jaar later en mijn koffiegewoonte is nog steeds alive and kicking. Het helpt niet dat ik mijn hele carrière tot nu toe in kantooromgevingen slijt; op het werk wordt niet eens gevraagd of je koffie lust. Het wordt gewoon voor je neergezet.
In het afgelopen jaar ben ik twee keer geopereerd en ik kon de dagen na mijn operatie absoluut geen trek krijgen in koffie. Maar de afkickverschijnselen waren dramatisch: hevige hoofdpijnen en een soort wazigheid die pas weer optrok na mijn eerste kopje.
Dat zette me aan het denken. Ik heb er een ontzettende hekel aan om afhankelijk te zijn van wat dan ook. Ik rook niet, ik drink erg weinig, maar die koffie, dat blijft een terugkerend thema. Inmiddels ben ik al bijna een jaar overgestapt op biologische, cafeïnevrije koffie. Maar cafeïnevrij maakt koffie nog niet gezond.
Er zijn verschillende verhalen op het internet te vinden (niet allemaal even wetenschappelijk gefundeerd) die koffie (al dan niet met cafeïne) verbinden aan zaken als een te hoog cholesterolgehalte, ontregeling van de bloedsuikerspiegel en het blokkeren van de aanmaak van serotonine. En wat ik onlangs uit veel bronnen heb begrepen: koffie werkt erg verzurend. Met name dat laatste heeft me aan het werk gezet. Ik werk hard aan mijn gezond eten uitdaging, maar ik laat mijn koffiegewoonte ongewijzigd.
Dat zet mij voor het dilemma: koffie, of geen koffie? Door over te schakelen op cafeïnevrij is de ergste verslaving bezworen. Ik krijg geen hoofdpijn meer als ik in het weekend uitslaap en ik merk het ook niet als ik een keer een dagje oversla. Maar de smaak van koffie, de geur, de gezelligheid, het ritueel; ik kan moeilijk zonder. Doe ik met mijn koffiegebruik alle gezonde inspanningen teniet? Ik denk het niet, alhoewel het natuurlijk beter zou zijn als ik me in plaats van koffie aan kruidenthee vergreep.
Kortom, waar het dilemma op neer komt is: wat is ongezonder; twee kopjes koffie per dag of mezelf iets onthouden waar ik veel gezelligheid en genot aan ontleen? Ik ben benieuwd hoe jullie er over denken!
Zelf drink ik al jaren geen koffie meer, omdat ik er hyper van werd, ook van cafeïne-vrije.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het nu niet eens lekker meer ruiken, het is dus een aangeleerd gedrag, dat je ook weer kunt herprogrammeren. Als je mindful koffie drinkt, dus ook een kopje wegspoelen als het niet meer echt lekker smaakt, met kleine teugjes en voluit proevend en bij jezelf steeds nagaan of het ook brengt wat je verwachtte, zal je drinkgedrag waarschijnlijk veranderen. Neem jezelf in elk geval niks kwalijk. Cafeïne-vrije koffie schijnt trouwens veel residuen van de oplosmiddelen te bevatten, dus niet echt gezond. Bamboe, of een andere vervanger zou ook een idee kunnen zijn.
Ikzelf zie koffie als een treat. Ik drink het eigenlijk alleen thuis op de manier die ik lekker vind en daarom drink ik het met aandacht en veel genoegen. Mijn maximum is drie koppen per dag.
BeantwoordenVerwijderenMijn advies zou zijn: blijf met aan genoegen en aandacht die twee bakken per dag drinken. En...google eens op de gezondheidsaspecten van koffie. :-)
Heyya
Als je het bij twee kleine kopjes per dag kunt houden,lijkt me dat niet ongezond. Er zijn ook onderzoeken,die juist een kleine hoeveelheid koffie als gezond bestempelen.Zelf kon ik niet meer tegen koffie. En drink al jaren thee/kruidenthee. Maar nog kan de geur van verse koffie mij het water in de mond doen lopen. Maar proef ik een slokje,dan smaakt het niet meer.Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenKoffie drinken is mijn mindfulness-oefening bij uitstek: water koken en druppeltje voor druppeltje koffie opgieten tot een halve beker sterke koffie. Geleerd van mijn oma die toen al zei: je moet met aandacht koffie zetten. Dan de melk warmen en schuimig kloppen (weet niet of dat met soyamelk kan). Erbij blijven want anders kookt het snel over en dan genieten van een heel krachtig geurig bakje koffie. Aan één of twee koppen per dag heb ik voldoende en ik drink eigenlijk alleen maar mijn eigen koffie :-).
BeantwoordenVerwijderenIk blijf lekker met mate drinken!
Jolande
Als natuurgeneeskundige zeg ik tegen cliënten: koffie is een genotmiddel, om van te genieten dus! Dan geen achteloze bakken automatenkoffie achteroverslaan, maar idd mindful drinken. Genieten is heel belangrijk. En werkt ontzurend, serieus. Als je alles gezond doet, en er stress van krijgt, is dat verzurender dan zo nu en dan iets nemen dat verzuurt, maar waar je van geniet. Wel voldoende water ernaast drinken. Ik heb trouwens zelf een aantal keren volgens het zuurbase voedingsprincipe gegeten, en met pH-strookjes mijn urine getest. Ik merkte nooit iets van verzuring na koffie :). Btw, ik houd ook vreselijk van koffie.
BeantwoordenVerwijderenWat ik doe is alleen koffie drinken als ik op stap ben. Dus bijv. in restaurant of op een terrasje. Of als ik een dagje naar de stad ga en mezelf trakteer op een broodje met koffie!
BeantwoordenVerwijderenWat mooi dat er zoveel mensen koffie aangrijpen voor een minfulness-oefening. Daar kan ik iets mee. Het betekent voor mij dat ik beter niet meer mijn koffie op het werk kan drinken, maar thuis, waar het met liefde en aandacht gezet én gedronken wordt. Ik hecht erg aan mijn kopje bij het ontbijt, maar mag ook graag na het avondeten nog even natafelen met mijn lief onder het genot van een kopje koffie.
BeantwoordenVerwijderenEen prachtige opmerking dat stress verzurender is dan af en toe iets zuurs tot je nemen maar daar volop van genieten. Dat kan ik op meer gebieden in mijn leven gebruiken!
Over het algemeen krijg ik van koffie hartkloppingen en wordt ik vreselijk hyper (zou wel handig kunnen zijn als het huis van onder tot boven gesopt moet worden), vooral van automatenkoffie van mindere kwaliteit.
BeantwoordenVerwijderenJaren geleden heb ik besloten de koffie te vervangen door Bambu. Mijn genietmomentje is nu elke ochtend om een uur of 10. Grote mok bambu, lekker sterk gemaakt, grote scheut notenrijstemelk er in, heerlijk. En de smaak benadert koffie op deze manier aardig.
Maar als ik in de stad ben, en ik kom in de buurt van een bepaalde winkel, waar ze een extra large cappuccino maken, caffeinevrij en verantwoord met een keurmerk, dan mag ik zondigen van mezelf. En inderdaad, dan voelt het als een verwennerij.