20 augustus 2010

bananenbar

Ik begrijp dat de titel wat misleidend is, maar ik ga het hier niet hebben over een ietwat dubieuze bar in Amsterdam maar over een energierijk tussendoortje. Sinds ik wat consequenter mijn lunch en tussendoortjes voorbereid voor het werk ben ik geobsedeerd door energybars. Het houdt het midden tussen een gezonde snack en snoeperij en ja, daar word ik nou eenmaal blij van. En ook het gezin heeft tot nu toe geen klachten.

Onderstaand recept is een beetje apart qua maatvoering, maar dat komt omdat ik niet erg nauwkeurig gemeten heb (ik doe veel op gevoel). Het is genoeg voor zo'n 12 repen.

Nodig:
3 bananen
250 gram gedroogde dadels
1,5 Senseokopje ongezouten amandelen


Bereidingswijze:
 • Snijd de bananen in stukjes van een halve centimeter en leg ze op een dienblad of iets dergelijks om ze een dag in het zonnetje te drogen (of leg ze een uurtje in de oven op een lage temperatuur).
 • Snijd de dadels in grove stukken.
 • Doe de dadels en de bananenstukjes samen in een foodprocessor tot het goed klein is gehakt (let op: het plakt enorm!)
 • Haal het mengsel eruit en doe het in een kom
 • Doe de amandelen in de foodprocessor tot het een soort grof poeder wordt
 • Meng met de hand de amandelen en het banaan/dadel mengsel tot één grote bal
 • Splits de bal in drie gelijke stukken
 • Maak van iedere bal een stuk of 3 á 4 repen
 • Laat de repen een uurtje opstijven in de koelkast en ze zijn klaar voor gebruik
De repen zijn ontzettend voedzaam, dus weersta de verleiding om ze al te groot te maken. Als je ze langer wilt bewaren: leg ze in een tupperware doos of wikkel ze in huishoudplastic en bewaar ze in de koelkast. Zo blijven ze een paar weken goed.


4 opmerkingen:

 1. Wow, volgens mij zijn ze erg machtig! Maar daardoor wel een goed alternatief voor een snicker o.i.d.! Leuk recept weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk zeg, ga ik eens maken!

  Jolande

  BeantwoordenVerwijderen
 3. DAt klinkt heerlijk. Maar eerst moet ik je kokoskoekjes nog maken. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn eerste poging ze te maken is jammerlijk mislukt: de bananen waren nog niet goed gedroogd. Het plakt enorm was een enorm understatement :-) Het bleef een zoete natte hap.

  Nu heb ik het gemaakt met gedroogde bananen van de markt. Maar dat was weer veel te rul. De pot dadelsiroop in de koelkast bood uitkomst: precies zoveel erin gedaan als nodig om er mooie balletjes van te draaien.

  Leuk hoor!! Dank voor het recept!

  Jolande

  BeantwoordenVerwijderen