17 augustus 2010

cherrytomaten snacks en het mysterieuze appeldroogrekje

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn, maar vandaag regende het een groot deel van de dag pijpenstelen. Dat had, naast drijfnatte kleding, tot gevolg dat een groot deel van mijn cherrytomaatjes zich massaal van de struik hebben laten vallen. Aangezien er een limiet zit op hoeveel rauwe cherrytomaatjes een mens kan eten in korte tijd (geloof me...) heb ik hier mijn favoriete cherry-snack-recept. Crimineel lekker en het maakt de tomaatjes een stuk langer houdbaar.

Nodig:
 • een kleine kilo cherrytomaatjes (trostomaten kan trouwens ook), door midden gesneden
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel zeezout
 • een paar tenen knoflook in dunne plakjes (naar smaak, ik hou van véél)
 • 1 theelepel balsamicoazijn
 • 1 snufje basterdsuiker

Bereidingswijze:
 • spreid de tomaatjes uit op een ovenschaal. Ik doe er zelf meestal een sheet teflon onder tegen het plakken.
 • meng de olijfolie, zeezout, knoflook, balsamico en basterdsuiker in een kommetje
 • bedek de tomaatjes royaal met het mengseltje uit de kom
 • zet de oven op 190 graden en laat een uurtje bakken
 • laat in de oven afkoelen

Blijft in een tupperwarebakje wekenlang goed, maar meestal heb ik niet de discipline om ze zo lang te bewaren!

En dan nog dit:

In het blogje van eergisteren vertelde Jolande over een heus appeldroogrekje. Omdat ik me daar niet meteen iets bij kon voorstellen vroeg ik haar een foto te sturen en kijk hier: het droogrekje van Jolande. Die wil ik ook! Kan iemand mij vertellen waar zo'n rekje oorspronkelijk voor bedoeld is? Dan weet ik waar ik in de Kringloopwinkel naar moet vragen!

3 opmerkingen:

 1. Dit rekje is zelfgemaakt triplex en stukjes rondhout. Ik denk niet dat je er één bij de kringloop zult vinden.
  Op Vrije Scholen (antroposofische scholen) zie je ze veel, daar maken de juffen met de kindjes zelf 'snoep'-slingers van gedroogde appeltjes en zuidvruchten voor de feestdagen. Wij hebben er één nagemaakt van zo'n voorbeeld van school en gebruiken het dus veel. Goudreinetten zijn het lekkerst, die zijn al weer bijna rijp gelukkig!

  Jolande

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk zo'n rekje. Dat ga ik ook maken. Zou er andere manier van verwerken van cherrytomaatjes zijn,die niet zoveel "oventijd"vraagt? Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Jolande: leuk projectje voor op regenachtige dagen als deze. Ik ga eens kijken of ik mijn kinderen vanmiddag kan verleiden om te helpen.

  @Izerina:
  ik besef dat dit recept relatief veel oventijd vraagt. Ik maak dan ook altijd grote hoeveelheden tegelijk (2 kilo, minstens, op 3 bakblikken tegelijk), zodat ik de energie zo efficiënt mogelijk gebruik.

  Ik weet dat er ook mogelijkheden zijn om ze aan de zon te drogen, maar dat vereist een ietwat ander klimaat en de nodige maatregelen om ongedierte/regen buiten te houden.
  Ik ben benieuwd of er mensen zijn die goede alternatieve suggesties hebben!

  BeantwoordenVerwijderen