15 augustus 2010

gedroogde appeltjes

* Dit weekend heb ik een grote voorraad gedroogde appeltjes gemaakt, waar ik naar kan grijpen bij lekkere trek. Het is eenvoudig en erg lekker. Dat laatste vinden ook mijn kinderen, want toen ik eindelijk uit bed kwam vanmiddag bleek dat er nog maar een paar over waren. Ik kan binnenkort dus weer aan de slag.

recept:
Schil een paar appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appel in gelijke, dunne plakken. Als je geen appelboor in huis hebt (zoals ik) dan kun je ook gewoon de appel in dunne schijfjes snijden. Zorg wel dat de dikte van de stukjes ongeveer gelijk is.

Droog de appels af met een stukje keukenrol en bestrooi ze met een snufje kaneel of speculaas kruiden.

Leg de stukjes appel niet overlappend op een rooster en droog ze op ongeveer 50 - 65 graden in de oven of in een dehydrator. Niet warmer, want dan worden ze keihard! Draai ze regelmatig. Als je een elektrische oven hebt waarbij je de deur op een kiertje kunt laten staan kan het vocht makkelijker weg, maar dat is niet noodzakelijk.

Het duurt ongeveer een nachtje om ze te drogen; het is dus goed om in één keer een grote voorraad aan te leggen, zodat je de energie efficiënt gebruikt. Ik laat ze ook vaak maar een paar uur drogen en zet ze vervolgens op een droge plek in het zonnetje om verder "uit te dampen". Dat scheelt ook weer een hoop energie.

Gedroogde appeltjes blijven in een gesloten trommel erg lang goed, als je tenminste de discipline hebt om ze zo lang te bewaren.

14 opmerkingen:

 1. Dit doet me denken aan mijn jeugd. Bij mijn oma regen we de appelstukjes aan een touwtje. Die werden dan opgehangen in een warme kast.Ik heb er wel eens over gedacht om te gaan doen,maar het langdurig gasverbruik van de oven houd me tegen. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Izerina: ik heb ook weleens van iemand gehoord die zoiets in het ketelhok ophing. Duurt iets langer, maar het resultaat is hetzelfde. Ik heb zelf een dehydrator om de grote hoeveelheden oogst uit de moestuin te drogen, dus ik doe het een paar uurtjes in de dehydrator en laat het verder in de zon drogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een zelfgemaakt houten rekje met een aantal roetjes waar ik de appeltjes aan te drogen hang. Dat duurt ongeveer een weekje, tenzij de kinderen ze al eerder soldaat hebben gemaakt! Kost alleen energie van je handen om de appeltjes te schillen!
  Jolande

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Jolanda: wat een goed idee! Ben wel benieuwd hoe zoiets er in de praktijk uitziet. Ik heb op zich plek genoeg om wat appeltjes te drogen, maar ik moet nog even een praktisch idee krijgen hoe ik ze ophang. (met een appelboor wordt dat natuurlijk al een stuk handiger. Misschien toch de investering wel waard...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad met een appelboor, misschien wel van de kringloop :-). Hoe kan ik hier een foto plaatsen? Dan kan je kijken, heel simpel te maken zo'n rekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Jolanda: oei, ik ben bang dat je er van buitenaf geen foto's op kunt zetten. Maar als je er eentje wilt mailen dan houd ik me zeker aanbevolen (en zal ik hem hier zelf plaatsen, is dat een deal?). Mijn mailadres: miebheetik@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb vorige week gedroogde appeltjes gekocht. en vroeg aan de verkoper waar ze van daan komen.
  Hij zei:"China".
  Dat vond ik niet leuk, want de voedselschandalen buitelen over elkaar heen.
  Leuk dat je beschrijft hoe je appels kunt drogen. Ik ga het doen.
  Wat die chinese appels betreft: weet jij of er geen stoffen in gedaan zijn om ze wit te krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik was ff aan het surfen, maar dit terzijde, gedroogde appeltjes zijn/worden zeker niet wit tenzij ze appels in china hebben die wij niet kennen, ik zou voor gewoon eerlijke hollandese appels gaan, ik heb nog bussen vol op zolder van thuis ( zeker 10 jaar oud -laatst levrnde ouder overleden) maar nog prima wij gebruiken ze o.a. voor in de tutti frutti
   succes en groetjes Berend

   Verwijderen
 8. @anoniem: mijn ervaring is dat groene appels vrij "wit" opdrogen, dus het kan gewoon natuurlijk zijn. Ik haal zelf regelmatig dingen in de Chinese supermarkt, maar kijk wel op de verpakking of er toevoegingen in zitten die ik niet vertrouw (staat er vaak in het Engels op). Op zich is het mooie van gedroogd voedsel dat er niet zoveel nodig is om bederf te voorkomen, dus in die zin kan een keertje de "gok" nemen dat er iets in zit geen kwaad volgens mij. Maar als je zelf droogt weet je altijd zeker dat het goed is!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. bedankt voor je leuke, vlotte reaktie. ik was verrast. de gekochte chinese gedroogde appeltjes
  zal dan toch maar eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. als je een appelboor gebruikt en je droogt in de vrije ruimte kun je ze aan een stuk elektriciteits buis rijgen. Ik bond een paar touwtjes om de schoorsteenplank en hing daar kleine S-haken in en om de buis, werkt prima. Vroeger werden ze ook wel op kaaslinnen, oude theedoek etc. op zo'n optrekbaar wasdroogrek gelegd. Je zou ze nu aan zo'n leuk pannenrek (zo'n hangende ronde) kunnen hangen zoals boven. Kijk uit voor voorverpakte, probeer eerst het merk met 1 zakje, er zijn er die een soort olielaagje hebben, heel smerig in tutti frutti.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Greenstarappels zijn appels die heel veel vitamine c bevatten en waarbij het heel lang duurt vooraleer ze verkleuren. Ik weet niet hoe het zit bij het drogen van deze appels, maar voor salades en om zo te versnijden is het alvast veel smakelijker dan andere appelsoorten. Misschien het uit proberen waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Met een appelschilmachine schil je drie appels per minuut, kant en klaar in schijfjes. Even een mes erdoor en je hebt plakjes. Geen enkel probleem meer om zo je hele oogst om te zetten in lang houdbare gedroogde appeltjes.
  Bovendien: zo dun kun je zelf niet schillen! Er blijft meer appel en meer vitamine bewaard! Voor twintig euro een investering waar je heel lang en heel veel plezier van hebt. Ik kan niet meer zonder!
  http://www.speelsgoed-webwinkel.nl/a-28743672/diversen/appelschilmachine/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. bedankt voor al die geweldige suggesties

  BeantwoordenVerwijderen