24 augustus 2010

bonenburger

Het punt met veel vegetarische alternatieven voor vlees is dat ze zo bewerkt zijn. Het is allemaal best smakelijk, maar ik heb toch liever een burger waarvan ik weet wat er in is gegaan. Of beter nog: waarvan ik zelf heb gekozen wat er in is gegaan.

Onderstaand recept vond ik zelf erg geslaagd. Waarschijnlijk kunnen de burgers net zo goed met kidneybonen worden gemaakt, want dat heeft ongeveer dezelfde structuur als de zwarte bonen.

Laat je vooral niet ontmoedigen door de lijst met kruiden: ik heb gewoon wat dingen uit mijn kruidenkastje gepakt die ik lekker vind. Misschien geef je zelf de voorkeur aan heel andere (of veel minder) specerijen; laat in dat geval gewoon je fantasie de vrije loop!
  • ongeveer 450 gram zwarte bonen (geweekt en gekookt of uit blik; gewicht is na het weken!)
  • 2 geraspte wortels
  • 80 gram havermoutvlokken
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 2 flinke eetlepels olijfolie
  • 1 lijnzaad ei (1 flinke eetlepel gemalen lijnzaad en 3 eetlepels warm water, goed gemixt)*
  • 1 theelepeltje kaneel
  • 1 theelepeltje komijn
  • 1 theelepeltje koriander 
  • 1 gesnipperde knoflookteen
  • 1 theelepel chili poeder
  • 1 theelepel uien poeder
  • 1/2 theelepel cayenne peper
  • (zee)zout
  • zwarte peper
- Doe de havermout en zonnebloempitten in de foodprocessor en maal goed fijn.
- Voeg daarna 3/4 van de bonen, alle kruiden en de olijfolie toe en laat de hele boel draaien tot de boel redelijk gemixt is.
- Schep het daarna over in een kom en voeg de rest van de bonen toe.
- Meng alles door elkaar
- Vorm van het mengsel 6 burgers.
- Leg de bonenburgers op anti-aanbakpapier in de oven en bak ongeveer 20 á 30 minuten op 150 graden.

Hierna kun je ze af laten koelen en een paar dagen gekoeld bewaren voor een volgend gebruik. Óf je bakt ze meteen af onder de grill tot ze een mooi kleurtje hebben. Lekker op een broodje met chutney of als "vlees" bij een groot bord groenten.


*een lijnzaad-ei is uiteraard geen echt ei, maar een mengeltje dat een vergelijkbare bindende werking heeft als ei. Ik probeer waar mogelijk dierlijke producten te mijden, maar als je de voorkeur geeft aan een echt ei doet dat niet af aan de smaak.

6 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad leuk om zelf burgers te maken. Je kunt volop variëren. In plaats van lijnzaad-ei schijnt kikkerertwenmeel ook een goede vervanger te zijn. Zowel wat binding als smaak betreft. Ik heb een tijdje geleden ook burgertjes gemaakt, maar daar eigenlijk geen extra bindmiddel voor gebruikt.Ze bleven toch mooi aan elkaar plakken.
    Heb in het weekend een veganistische quiche gemaakt m.b.t. tofu. Heb nu ook een recept waarbij kikkerertwenmeel gebruikt wordt, dat ga ik een dezer dagen eens uitproberen. Ben erg benieuwd naar het resultaat. Ik wil niet steeds afhankelijk zijn van soja produkten.

    Voel je je al weer wat energieker sinds je je gezonde eetpatroon weer opgepakt hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Francis: met kikkererwtenmeel heb ik nog nooit geprobeerd. Kun je dat eigenlijk ook maken door droge kikkererwten heel fijn te malen?

    Ik heb hetzelfde als jij ten aanzien van soja. Ik let er op dat het niet genetisch gemodificeerd is (voor zover je dat al na kunt gaan), maar los daarvan is teveel soja gewoon niet goed. Ik ben erg benieuwd naar je quicherecept! Een goede vegan quiche staat ergens bovenaan mijn verlanglijstje, samen met een goed recept voor tortilla-de-patatas zonder soja, dus als je nog tips hebt!

    Ik merk inderdaad dat mijn energieniveau begint te stijgen, alhoewel ik ook in een spannende periode op mijn werk zit die daar weer wat aan af doet. Wat ik vooral merk is dat mijn huid er zoveel beter uit gaat zien en dat ik frisser uit mijn ogen kijk (subtiele bewoording voor: mijn wallen zijn weg aan het trekken). Heb jij daar ervaring mee?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het verbaast me,dat zoveel mensen een burger"willen"eten. Alsof er een vervangende substantie voor vlees moet zijn. De meeste maaltijden van ons bevatten granen of peulvruchten. Samen met groenten en wat zuivel en noten is dat voldoende eiwit. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Izerina, ik snap wat je bedoelt, ik heb ook wat tegen "schnitzels" en "worstjes" enzo uit de vegahoek, maar burgers kun je ook koekjes noemen en zijn een lekkere aanvulling op een maaltijd. Ze zijn een goede restverwerking ook voor granen en zelfs resten pasta, brood laten zich goed tot burgers/koekjes verwerken en veel fantasie met het kruiden kan voor verrassende effecten zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de tip over restverwerking.Restjes granen/vlokken of bonen verwerkte ik tot kleine pannenkoekjes. Maar ik ga een experimenteren met een steviger deegje en burgers maken.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Of je kikkerertwen kunt malen weet ik niet. Misschien met en een sterke blender of keukenmachine.Dat zou je moeten proberen. Zelf heb ik gewoon een pakje gekocht.
    In aanloop naar de quiche heb ik het gisteren gebruikt om mijn 'curry' prutje te binden. Het was niet helemaal geslaagd. Ik heb waarschijnlijk te veel water gebruikt waardoor het sausje te weinig body had. Verder viel de smaak me nog wat tegen. Dit zijn echter wat voorbarige, tussentijdse conclusies hoor. Eerst nog even de quiche proberen. Het is toch altijd even experimenteren als je voor het eerst iets nieuws gebruikt. Ik heb het trouwens wel in mijn burgertjes gedaan, was ik al weer vergeten. Het kwam weer boven toen ik het aangebroken pakje zag. Dat was wel geslaagd en makkelijk.
    Ik ga in het weekend proberen wat van mijn variaties op recepten inclusief de quiche op mijn blog te zetten. Zal er dan ook de links bij zetten waar je nog meer recepten kunt vinden.

    Wat fijn dat je ook echt resultaat begint te krijgen nu. Ik merk het ook aan mijn lichaam hoor als ik er 'verkeerde' zaken in stop. Mijn spieren voelen dan zwaar aan, mijn stemming wordt er negatief door beïnvloed. Ik heb ook wat voedselintoleranties.

    Het valt niet altijd mee om de juiste voedselkeuzes te maken. Toen ik me jaren geleden in vegetarische en veganistische voeding begon te verdiepen werden vegetarische gerechten gedomineerd door kaas en ei en veganistische gerechten bestonden vaak heel saai uit granen en peulvruchten. Tenminste dat was mijn idee. Ik vond het toen best lastig om echt lekker te eten. Er is inmiddels gelukkig veel veranderd. Maar er valt voor mij nog steeds veel te ontdekken.

    Zo was ik dit jaar aangenaam verrast hoe lekker veganistische baksels zijn zoals cupcakes, taart, koekjes etc. Zonder ei, boter en suiker ontzettend lekkere dingen kunnen maken, die eerlijk gezegd vaak nog lekkerder zijn dan de reguliere versie. En die eigenlijk hele gezonde ingrediënten bevatten, waardoor je je ook niet zo schuldig hoeft te voelen achteraf.

    En dankzij je tip over het blog Oh she glows heb ik de afgelopen dagen heerlijk ontbeten met de overnight oats. Met wat andere ingrediënten, maar oh wat was dit lekker. Met name de parfait versie die ze laatst beschreef.

    Een van mijn favoriete blogs over gezond eten is Natuurijk veganistisch (http://becomingvegan-monique.blogspot.com/)
    Misschien ben je er al wel eens geweest, het is zeker een bezoekje waard.

    BeantwoordenVerwijderen