11 september 2011

tomatenpesto

Soms zijn er recepten waar je op slag verliefd op wordt. Pesto is sowieso al één van mijn favorieten, maar deze variant (in mijn geval met oranje tomaten uit eigen tuin) is hemels! Er is één nadeel: je kunt niet meer ophouden met eten.

Nodig:

9 forse tomaten
1/2 cup geroosterde amandelen
2 flinke tenen knoflook
1 cup met basilicumblaadjes (een beetje aangestampt, in mijn geval was het 't  hele plantje)
1/4 cup olijfolie (en wat extra's voor de geroosterde tomaatjes)
zeezout en vers gemalen zwarte peper
optioneel: 2 eetlepels edelgistvlokken
gekookte pasta naar keuze

Bereiding:

1. Snijd de tomaten doormidden en besprenkel ze met wat olijfolie, peper en zout. Rooster ze vervolgens een uurtje op een relatief lage temperatuur in de oven (160 graden werkte goed)
2. Rooster de laatste 10 minuutjes de amandelen mee. Doe vervolgens 3/4 van de amandelen in de foodprocessor en maal ze kort, zodat ze vrij grof blijven. Zet ze daarna even apart
3. Doe de knoflook met de basilicum in de foodprocessor en hak het fijn
4. Voeg de olie toe, eventueel de edelgistvlokken en ongeveer 1 1/2 cup van de geroosterde tomaatjes (inderdaad, je houdt dan wat over). Mix het tot het fijn is. Voeg dan de gemalen amandelen bij en meng deze er goed doorheen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe
5. Giet de gewense hoeveelheid pesto over de gekookte pasta en meng het goed door elkaar. Hak de resterende amandelen en voeg deze met de resterende geroosterde tomaatjes toe aan de pasta. Garneer, als je nog iets over hebt, met basilicumblaadjes.

En probeer je te beheersen om niet de foodprocessor uit te likken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten