21 september 2011

pompoenboter

Het is weer pompoenentijd! Mijn eigen oogst is helaas mislukt (twee heel zielige, kleine exemplaren die ook nog een beetje snotterig zijn), maar de pompoenen liggen bij de biologische supermarkt hoog opgestapeld. Ik vind pompoen altijd een feestelijk begin van de herfst, dus ik heb meteen wat mooie exemplaren meegenomen.

De jongen achter de kassa gaf me de geweldige tip dat biologische pompoenen helemaal niet geschild hoeven te worden. Sterker nog: door wel te schilen ontdoe je de pompoen van een heel aantal van zijn gezondste voedingsstoffen. Misschien voor iedereen een open deur, maar ik sta altijd ontzettend te zwoegen om de pompoen van schil, draden en pitten te ontdoen alvorens deze te verwerken. Ik was dus erg blij met het advies. Dit keer ging de voorbereiding dan ook heel anders dan normaal: ik borstelde de orangje schil af onder de kraan zodat de pompoen mooi schoon werd. Daarna sneed ik de steel en de onderkant eraf en de rest ging in grove stukken. Door rondom de pompoen van buiten naar binnen toe te werken houd je op het laatst alleen het dradige stuk met pitten over.

Een deel van de stukken ging direct de oven in om een half uurtje te roosteren voor in mijn favoriete herfstige risottorecept. De rest verdween in een grote pan kokend water waar het in twintig minuutjes mooi zacht werd gekookt. Even met de staafmixer er doorheen et voilá: pompoenpuree. Maar dat was niet mijn einddoel. Op een Amerikaanse site had ik eerder deze week een recept gezien voor pompoenboter en alleen het woord al smaakt lekker. Pompoenboter....hmmmmmm.....

Laat ik beginnen bij het eind: zo ziet pompoenboter eruit.Nodig:

3,5 cups pompoen (in mijn geval: de puree van 1 grote pompoen)
3/4 cup appelmoes of appelsap
1 1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel kruidnagel (verpulverd in de vijzel)
1 eetlepel kaneel
1 cup (naar smaak) bruine suiker, oerzoet, agavesiroop of ander zoetmiddel
1 scheut citroensap

Bereiding:
Meng de ingrediënten, behalve het citroensap, in een grote pan en breng het aan de kook. Zet, zodra het kookt, het vuur laag en laat het geheel wat sudderen tot het een dikke, boterachtige pasta wordt. Roer het citroensap er doorheen en laat het geheel afkoelen. Schep het daarna over in een tupperware bak, in weckpotjes of in andere schone, lege glazen potten.

Pompoenboter is een heerlijke, herfstige, fluwelige lekkernij. Zalig bij ijs, yoghurt, als ingrediënt voor muffins of pompoentaart en er zijn ongetwijfeld nog heel veel andere mogelijkheden. En een leuk potje met zelfgemaakte pompoenboter is trouwens ook een erg leuk kadootje om weg te geven.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. O lijkt me erg lekker, ga het eens proberen. Want in tegenstelling tot andere jaren heb ik dit jaar 29 pompoenen van maar 5 planten. En om nou elke keer soep en taart te gaan eten.....Dus dank je voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ken het verschijnsel...naast risotto met pompoen en oneindig veel pompoensoep is dit een nieuwe klassieker, ook heel leuk om kado te geven met sinterklaas of kerst.

    BeantwoordenVerwijderen