31 december 2010

recept linzenstoofpot met quinoa

Ik had naar aanleiding van mijn eerste Gezond eten uitdaging beloofd het recept voor linzenstoofpot te posten. Ik zou hem aanvankelijk vandaag zelf eten, maar de plannen zijn veranderd omdat we vanavond een huis vol mensen hebben. Toch heb ik besloten om hem alvast klaar te maken, zodat we morgen na alle nieuwjaarsborrels lekker makkelijk kunnen eten. En zoals voor de meeste stoofpotten geldt: op de tweede dag is hij nog smakelijker!

Het recept is eenvoudig te maken en ik pas het aan op wat ik in mijn koelkast heb staan (en wat dringend op moet...). Dit keer zijn dat wat gekookte aardappelen, maar het had net zo makkelijk courgette of pompoen kunnen zijn. Ook de kruiden kun je aanpassen naar smaak; ik heb dit keer geen laurierblad in huis maar had ik die gehad, dan was het er bij gegaan. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Nodig (NB: hoeveelheden zijn indicatief; ik werk zelden met een keukenweegschaal):

50 gram quinoa, ongekookt
150 gram linzen (ongekookt; gekookt ongeveer 200 gram)
1 blikje tomatenstukjes
1 pak diepvriesgroenten naar keuze (ik heb een Italiaanse groentenmix)
1 grote ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, geperst
2 gekookte aardappelen in wat grotere dobbelsteentjes
1/2 liter groentenbouillon
wat oregano, paprikapoeder en komijn
zout en peper uit de molen

Bereidingswijze

Kook de linzen (ik heb een portie gekookte linzen uit de diepvries gehaald; het is altijd handig om wat voorgekookte porties voor handen te hebben)

Fruit in een braadpan de ui en de geperste knoflooktenen tot ze glazig zijn

Voeg de linzen, tomaten, diepvriesgroenten, kruiden en bouillon toe. Voeg, zodra het kookt, de quinoa toe en laat het zo'n 15 minuten koken tot de quinoa mooi gezwollen en zacht is. Voeg de blokjes gekookte aardappel toe en zout en peper naar smaak. Laat nog vijf minuutjes doorkoken. Voeg wat water toe als het te dik wordt.

Klinkt simpel, en dat is het ook!

Bron: myrecipe.com

3 opmerkingen:

  1. klinkt heerlijk vraagje ? wat is quinoa? liefs marion en de beste wensen !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Marion,
    Quinoa (je zegt: kien-wa) is een zaad. Het ziet er uit als piepkleine balletjes, maar als je ze kookt blazen ze op tot prachtige ronde pareltjes. Je kunt ze gebruiken in plaats van rijst en je kunt ze kopen bij de natuurwinkel of bij de reformafdeling van de supermarkt. Jij een heel mooie jaarwisseling en een prachtig 2011! Liefs, Mieb

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Mieb,
    Ik wil je nog even een prettige jaarwisseling en een fijne 2011 wensen! Ik hoop dat je ons ook volgend jaar zult verwennen met je gerechten!
    Ik doe er echt veel inspiratie op bij jou, dank je wel!
    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen