29 december 2010

gezond eten uitdaging dag 1

Ik schreef eerder al dat het een beetje uit de hand was gelopen met mijn "dieet" de afgelopen weken. Het enorme aanbod aan lekkers, kerstborrels, de lange avonden en drukte op het werk hebben er voor gezorgd dat ik slordig ben gaan eten.  Nu zit mijn broek te strak en, dat vind ik veel vervelender, ik zit niet helemaal lekker in mijn vel: ik heb weinig energie en ik heb een structurele koortslip, een teken dat mijn weerstand te wensen overlaat. Tijd voor actie dus.

Eerder dit jaar heb ik gemerkt dat een tijd consequent gezond eten wonderen doet voor mijn energie, huid en lijf. Het is misschien niet de meest handige tijd om te beginnen met een nieuwe Gezond eten uitdaging met al die oliebollen en bubbels in het verschiet, maar als ik wacht tot 1 januari dan lijkt het zo goede-voornemens-achtig. Daar gaat-ie dus:

Ochtend:

- 1 groot glas heet water met citroen

- 1 shake van banaan, sojamelk, havermout en spinazie

- 2 kopjes (biologische) koffie

Middag:

-  Dubbele volkorenboterham met appel-perenstroop

- 1 klein kommetje sojayoghurt met cruesli en gedroogde appel

- 3 grote koppen kruidenthee (zonder suiker/honing)

Avond:

- roergebakken spruitjes met knoflook, ui en noten

- aardappelgratin

- 1 kop koffie

Tussendoor:

-1 handje boerenkoolchips

- toast met marmite


Ik weiger de weegschaal als indicator te gebruiken voor hoe ik me voel. Ik heb wel een weegschaal en gebruik hem ook weleens, maar ik betrap mezelf erop dat ik geneigd ben cijfers voorrang te geven boven hoe ik me voel. En dat is verraderlijk. Als ik constateer dat mijn huid er gezond uit ziet en mijn kleding me goed zit, en de weegschaal me er vervolgens op wijst dat ik een paar kilo boven mijn "normale" gewicht weeg, dan blijft dat laatste hangen. Een naar trekje, waar ik me gelukkig (eindelijk!) van bewust ben.

Een cijfer kan nooit samenvatten hoe je in je vel zit, hoe stralend je huid is of hoe je spijkerbroek je past. Bovendien schommelt je gewicht gedurende de maand, de week en zelfs gedurende de dag. Het is dus een nogal grillige en onbetrouwbare graadmeter.

Tijdschriften en tv-programma's willen het cijfer op de schaal nog weleens als heilig presenteren; slanke filmsterren die met gemak in een maatje nul passen lijken de norm. Ik weet niet hoe het met jullie gaat, maar als ik mijn kacheltje op gang probeer te houden met wat blaadjes sla en rauwe worteltjes dan pas ik weliswaar in geweldige jurkjes, maar ook word ik knorrig en vaal, waardoor er weinig filmsterrigs aan is.

Een omslachtig verhaal om aan te geven: in deze gezond eten uitdaging neem ik niet mijn gewicht als uitgangspunt maar mijn energieniveau en mijn favoriete spijkerbroek. En op dit moment voel ik me niet energiek en gaat de knoop alleen met grote moeite dicht.

3 opmerkingen:

 1. nou dat dieet van jou ziet er goed uit en inderdaad als jij weer lekker in je vel zit is gewicht niet belangrijk, fijn hoor gezond eten , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij heeft "groei"ook te maken met hoeveelheid beweging.En met tussendoortjes,want mijn maaltijden zijn lekker en gezond. Dus heb ik me voorgenomen,maar 2 appelbeignets te eten.En naast de kaasjes ook groentenknabbels op tafel te zetten met oudjaar. En me vooral achteraf niet zwaar en sloom te voelen. Groeten IZerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jouw eetpatroon zou ik niet echt een dieet noemen! Het klinkt meer als een gezonde (en lekkere!) dagmenu.

  Ik ben ook helemaal met je eens wat weegschaal betreft. Ik heb nu hetzelfde gewicht als 10 jaar geleden maar wel 2 maatjes kleiner (door het sporten).
  Ik wens je heel veel sterkte, volhoudingsvermogen en een hele fijne jaarwisseling!

  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen