24 december 2010

boerenkool chips

Ik ben de eerste om te erkennen dat het buitengewoon onaangenaam klinkt: chips van boerenkool. Maar probeer het eens voor je tot een oordeel komt en je zult verbaasd staan!

Ik ben begonnen boerenkoolchips te maken omdat ik wat moeite heb met dit seizoen. Voedseltechnisch gezien, dan. Het aanbod van ongezonden dingen in winkels is zo rond kerst op het hoogtepunt, de avonden zijn lang en ik ben weinig actief. Gevolg: ik snack teveel en te ongezond. Resultaat: ik pas niet meer in mijn favoriete spijkerbroek en ik heb weinig energie. Tijd om gezondere keuzes te maken!

Boerenkool chips is de manier om meer groene groenten binnen te krijgen en toch toe te geven aan lekkere trek.

Nodig:

Een flinke hoeveelheid boerenkool, gesneden zonder de stengel (ik had een grote gezinszak)
Een scheut olijfolie
Een royale hoeveelheid kruidenmengsel naar smaak (denk: zeezout, paprikapoeder, knoflookpoeder, etc.)
Een eetlepel honing of agavesiroop

Bereidingswijze:

Leg de boerenkool in een flinke schaal en giet de olijfolie en de kruiden er overheen

Masseer het met je blote handen stevig in, zodat de boerenkool minder stug wordt. Door het masseren gaat de bittere smaak van de kool af en trekt het kruidenmengsel goed in. Je ziet de boerenkool iets verkleuren en je ziet de structuur wat veranderen.

Druppel de eetlepel honing of agavesiroop er over en masseer nog een paar minuten door

Spreid de boerenkool in één laag uit op anti-aanbak papier op een bakplaat en plaats die in het midden van de oven

Bak de chips tien minuten tot een kwartiertje op 200 graden. Haal de chips eruit zodra het begint te kleuren. Bruine chips is een stuk minder lekker!

Voor de raw-foodies: ongeveer 6 uur in de dehydrator op 50 graden


De chips is ongeveer een dag te bewaren in een afgesloten plastic doos in de koelkast. Maar geen zorgen: dat redden ze nooit!


4 opmerkingen:

  1. wauw, dat lijkt me echt gaaf, ga het beslist een keer proberen , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WAt jammer,dat ik niet van de smaak van boerenkool houd. Ik maak wel eens zoiets van dunne schijfjes pompoen. Maar dan warm eten. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kwam dit berichtje bij toeval tegen. En ... de boerenkool staat in de droogmachine :-) ben benieuwd!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Milly: en? Hoe is het bevallen? Ben nieuwsgierig!

    BeantwoordenVerwijderen