17 september 2010

groene griezelmuffins

Laatst had ik van mijn voorraadje wortelen een lekker soepje gemaakt. Ik vind het altijd zonde om de pulp die overblijft in dat proces weg te gooien. Dus besloot ik de boel om te gebruiken voor wortelmuffins. Maar dat was nog geen oplossing voor de halve avocado die ik over had.

Om zoveel mogelijk groenten te verstoppen in de muffin ben ik wat gaan experimenteren met een topping van avocado. Het resultaat: een erg smakelijke groene griezelmuffin.

Ik houd van een stevige muffin die het midden houdt tussen snoeperij en een stevig tussendoortje. Daarom gebruik ik in mijn recepten volkorenmeel. Als je een iets minder grove structuur wilt of ze lichter op de maag (en in de lunchtrommel) wilt maken, is het natuurlijk ook mogelijk om het met tarwebloem of iets dergelijks te maken.

Nodig:

400 gram volkorenmeel
100 gram rietsuiker
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
een flinke scheut kaneel naar smaak
een snufje zout
een flinke hoeveelheid wortelpulp (ik had ongeveer 2 senseo-kopjes vol)
(geraspte wortel is natuurlijk ook prima)
een flinke hand kokos (als je daar van houdt)
een (klein) kopje lauw water
een (klein) kopje (zonnebloem)olie

Bereidingswijze:
mix de droge ingrediƫnten goed door elkaar
voeg daarna de natte ingrediƫnten toe
meng het met een lepel tot een brokkelig maar verder consistent geheel. Als het te droog is, voeg dan nog wat water en olie toe.
vul muffinvormpjes volledig met beslag (het rijst niet heel erg)
zet ongeveer 20 minuten in de oven op 175 graden

voor de icing:
Prak de avocado met zoveel poedersuiker dat het een lekkere zoete, gladde en vooral groene substantie wordt. Zet tijdens het bakken in de koelkast om het iets steviger te laten worden. Zodra de muffins iets zijn afgekoeld kun je een royale hoeveelheid topping op de muffin smeren. En de groene griezel is klaar om opgegeten te worden.

4 opmerkingen:

  1. jaaaa, zonder noten. Ik ga het van de week meteen uitproberen. Lijkt me heerlijk en ik ben ook dol op avocado!
    groetjes, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er leuk uit. Ooit zag ik bij Oprah een mevrouw(de naam ben ik vergeten) die een heel kookboek had gemaakt. Over het "verstoppen"van gezonde groenten in gerechten en baksels. Zodat kinderen het graag eten. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Karin: ben benieuwd! De avocado proef je trouwens niet zo hoor, het is vooral voor het spectaculaire kleurtje erg geschikt.

    @Izerina: tja, dat is ook in vrijwel elk gezin hetzelfde vrees ik. Soms zien ze een groente en denken ze dat ze hem niet lusten. En als je hem dan ergens in verstopt is het opeens geen enkel probleem meer. Ben benieuwd tot welke leeftijd ze dat vol gaan houden...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ziet echt super lekker uit! Leuk, ga ik met de kinderen uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen