4 juni 2011

vega bbq

Vegetariërs. Het zijn best vriendelijke mensen, maar het zijn lastige eters. Zo vertaal ik even wat zich in de hoofden van velen afspeelt als er een vegetariër aanschuift. En vooral een barbecue is natuurlijk een lastig evenement om ook de aanwezige vegetariërs tevreden te stemmen.

Nu ben ik sinds een aantal jaar in het gelukkige bezit van een zogenaamde buitenkeuken. Een investering die destijds helemaal indruisde tegen mijn - toen nog verse - ideëen over consuminderen. Maar in de praktijk is het een gouden greep geweest: als het maar enigszins kan, kook ik buiten. Er zijn weinig dingen die mij meer ontspannen dan na  het werk wat groenten uit de tuin halen, het vuurtje opstoken en heerlijk buiten in het zonnetje koken.

Maar wat "mag" een vegetariër dan van de barbecue, hoor ik mensen weleens vragen. En dan kan ik in alle oprechtheid antwoorden dat de mogelijkheden enorm zijn. Wat dacht je van gegrillde aubergineschnitzels? Gevulde courgettes? Aardappelpakketjes met verse knoflook en rozemarijn? Groentenspiezen? Seitan-kebabs? Gegrillde zoetzure balsamicobietjes? Aspergetips, gegrilld met alleen een beetje olijfolie? Gevulde portobello's? Maïskolven? Artisjokspiezen? Ananas met bruine suiker of kaneel? Gegrillde halve perziken met ijs?

Met een beetje fantasie zijn de mogelijkheden eindeloos. Sinds een paar maanden heeft ook mijn jongste besloten geen vlees meer te eten. Aangezien hij een lastige eter is en een vegetarische barbecue vooral om groenten draait was het even zoeken, maar we hebben een aantal winnende gerechten gevonden. Zoals te zien op de foto's van gisterenavond.
spiezen met tomaat, champignon, ui en pittige vegaworst
portobello's, rosevalaardappeltjes met rozemarijn, vega hamburgers en een groentenspies
et voilá, mijn "broodje hamburger" met een gegrillde portobello in de rol van hamburger

7 opmerkingen:

 1. Dat ziet er allemaal heel erg lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wow, dat klinkt allemaal erg goed. Misschien wil je wat recepten delen? Zoals bijv. van de gegrillde aubergineschnitzels, de seitan-kebabs en de gegrillde zoetzure balsamicobietjes? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker zeg! Ik ben ook groot fan van de BBQ :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Irene: ik zal binnenkort een blogje plaatsen met wat recepten! Ik wacht even op bbq-weer zodat ik er meteen foto's bij kan maken, dus als je even een zonnedansje wilt doen zou je me erg helpen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke blog zeg. Ik ben momenteel bezig met een vegetarische barbecue site. Mag ik een link naar jouw blog plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Anoniem: ja hoor, dat zou ik heel leuk vinden. Ben benieuwd naar je site!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik had laatst watermeloen met een beetje peper. Erg lekker!
  groetjes Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen