5 januari 2011

gezond eten uitdaging dag 8

Ik kan me helemaal voorstellen dat het lijkt alsof ik uit mijn routine ben gevallen sinds oudjaarsdag, maar in werkelijkheid gaat het eigenlijk best goed met mijn gezond eten uitdaging. Tenminste, als ik oudejaarsavond/nieuwjaarsnacht buiten beschouwing laat. Ondanks de goede voornemens was het toch te feestelijk om me in te houden (die taart! De wijn en de champagne!). Ik heb maar één oliebol op, maar tel ik alle lekkere hapjes en drankjes verder bij elkaar op dan was het verder niet bepaald een balansdag.

Op nieuwjaarsdag werd ik er hard voor gestraft: een knetterende migraine was de prijs die ik moest betalen voor mijn ongezonde gedrag. En wel een zodanig ernstige, dat ik ter plekke besloten heb voorlopig alcohol volledig uit te bannen en mijn suikerinname te minimaliseren. Ik krijg nog hoofdpijn als ik er aan terugdenk. Zou het extra hard aangekomen zijn omdat ik al een paar dagen zo "schoon" had gegeten? We zullen het nooit weten.

Sinds die 1e januari ben ik weer helemaal back on track. Ik heb elke dag vooral veel groenten en fruit gegeten met wat granen (rijst, quinoa, tarly). Toch merkte ik dat mijn energie niet echt vooruit ging. De afgelopen vier dagen heb ik op sparkpeople mijn eetgewoonten bijgehouden en daar bleek dat ik, ondanks mijn gezonde eetgewoonten, te weinig proteïne binnen krijg. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid (althans, volgens de Amerikaanse normen) ligt rond de 20% proteïne, 50% koolhydraten en 30% (gezonde) vetten. Mijn proteïne gehalte bleek dagelijks op ongeveer 10% te liggen, terwijl mijn koolhydrateninname fors aan de hoge kant was. Misschien ligt hier een verklaring....Ik ga er eens een tijdje op letten. Overigens was mijn ijzerinname - vaak een zwak punt bij vegetariërs - prima, mede dankzij mijn dagelijkse groene smoothie in de morgen, waarbij ik mijn eerste onsje gezondheid al om 7 uur 's ochtends binnen heb. Vroeger, toen ik nog vlees at, was ik regelmatig aan de ijzertabletten vanwege bloedarmoede, maar die heb ik al jaaaaaaaren niet meer nodig gehad.

Nu moet ik zeggen dat ik het bijhouden van de voedingswaarde van mijn eten een hoop gedoe vind, maar het geeft me wel veel informatie. Nog een paar dagen volhouden en dan kan ik de nodige aanpassingen aan mijn menu verrichten.

En dan nu een recept. Een paar dagen geleden had ik een voortreffelijke maaltijdsalade die ik graag met jullie zou delen.

Nodig:

voor de salade:
1 cup Tarly, gekookt en uitgelekt
1 klein blikje kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
1/2 komkommer, in blokjes
2 á 3 tenen knoflook, in kleine stukjes
1 tomaat, in blokjes
2 uien, gesnipperd
wat verse peterselie
peper en zout naar maak

voor de dressing:
2 flinke eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamico azijn
1 theelepel pittige mosterd
1 eetlepel tamari, shoyu of ketjap asin
2 eetlepels citroensap

bereidingswijze:

Kook de Tarly volgens de aanwijzingen op de verpakking

Voeg ondertussen in een grote schaal de overige saladeingrediënten bij elkaar en hussel alles flink door elkaar

Mix in een klein schaaltje de dressingingrediënten bij elkaar; laat staan tot de Tarly klaar is

Giet de Tarly af en spoel het om met wat koud water zodat het lauw-warm is

Voeg de Tarly bij de rest van de saladeingrediënten

Giet de dressing er overheen


en dan ziet het er ongeveer zo uit:


En met Oud en Nieuw zag het er zo uit:

7 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit :)
    In nederland word overigens ook 20% eiwitten aangeraden, maar probleem voor vegetariers is natuurlijk om volwaardige eiwitten binnen te krijgen...
    Ik ben trouwens ook al 8 jaar vegetarier en mijn ijzer is ook steeds picobello (huisarts wil het steeds testen ;))

    groeten I.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat een heerlijke salade, verder ben ik wel beust bezig met eten (dacht ik ) maar als ik je blogje lees, hihi, ach als het maar smaakt en jij je er lekker bij voelt toch , ik vind het heel knap van je , ik heb die discipline niet , liefs marion

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat klinkt lekker. Ik ga dit eens proberen,maar dan de tarly vervangen door gierst of quinoa. Ik vind,dat ik al genoeg tarwe binnen krijg. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een Award voor jou! Omdat ik je blogs zo graag lees!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Vlasje: dank je wel! En je drukt me met mijn neus op de feiten: ik moet nodig meer gaan schrijven op dit blog :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey Mieb ik wil je graag wat vragen: waarmee maak jij je groene smoothies in de winter? Ik gebruik veel spinazie maar wordt wel eens spinazie-moe, en sla of komkommer vind ik niet zo eco om in de winter te kopen :( Als je tips hebt hoor ik het graag! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Emily,

      Spinazie is smaak-technisch wel het meest handig om te gebruiken. Er zijn ook recepten met boerenkool in omloop die de moeite waard zijn, maar dat smaakt een stuk sterker, dus daar moet je maar net van houden. Ik ben van plan om ook nog iets te proberen met andijvie, maar dat is er nog niet van gekomen. Staat op mijn lijstje voor de komende week!

      Verwijderen