Vreemd genoeg heb ik in deze tijd van het jaar altijd wel wat wortelen of winterpeen in huis. Verder heb ik misopasta als standaard kookuitrusting in de koelkast staan. Hetzelfde geldt voor citroensap. Gember heb ik ook altijd voorradig; niet vers, maar uit een potje van de toko. En voor de rest is het een kwestie van een beetje uitproberen om de goede balans tussen zoet en zout te bereiken.
Nodig:
7 á 8 wortelen of een flink stuk winterpeen; klein gehakt
3 tablespoons (iets groter dan eetlepels) lichte miso-pasta
1 cup water
1 tablespoon citroensap
1 tablespoon gember (als je dat niet in huis hebt is een scheutje gembersiroop een goed alternatief)
2 á 3 gedroogde dadels of abrikozen
1 scheutje sesamolie
Bereidingswijze:
Mix alle ingrediënten behalve de sesamolie in een blender. Eerst even pulseren, om de harde wortelen tot moes te krijgen. Daarna tot een pasta-achtige dressing mixen en op het laatst de sesamolie er doorheen druppelen.
De charme van deze dressing is de balans tussen zoutig en zoet. Als je bovengenoemde ingrediënten niet allemaal in huis hebt kun je je creativiteit de vrije loop laten. Bijvoorbeeld geen dadels of abrikozen voor handen? Probeer eens een met appelstroop, honing of ander zoetmiddel.
Het recept is heerlijk bij een (noodgedwongen) eenvoudige salade. Als side-dish bij droog stokbrood.
fotobron: http://www.wholefoodsmarket.com |
lekker creatief, liefs marion
BeantwoordenVerwijderenWat een goed idee. Ik heb altijd wortels in huis. Laatst kreeg ik al een recept van wortelsoep.Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenLeuke site heb je! Ben zelf onlangs ook een eetblog begonnen en het is erg leuk her en der inspiratie op te doen. Bovenstaand klinkt lekker, ook wel dingen ik ik standaard in huis heb...
BeantwoordenVerwijderenIk dacht eerst dat j eeen geraspte wortlesalade ging doen, dat maak ik vaak. Dan een dressing van citroen, limoen en/ of mandarijnen sap, met sojasaus, gember en sesamolie. Vergelijkbaar maar toch heel anders. Gepureerde wortel als dressing lijkt me leuk!