20 november 2010

kookclubje

Met een paar buren hebben we een onregelmatig kookclubje. Dat is ontstaan toen we, nadat we een paar keer een peperdure rekening ontvingen na een gezamenlijk etentje in een restaurant, besloten dat we het zelf ook konden.

Het concept is simpel, maar erg gezellig. Met drie stellen bereiden we ieder een gang. Degene die verantwoordelijk is voor het hoofdgerecht is tevens gastheer. Soms hebben we een thema, dat vooral lollig bedoeld is, maar stiekem is het ook de uitdaging om het culinair te vertalen. Zo was de laatste keer het thema Tirol.

Vanavond is het thema Wild. Als vegetariër vind ik het thema van vanavond wat lastig en ik ben er dan ook nog niet helemaal uit. Je kunt het uiteraard vrij eenvoudig vertalen in vlees, maar dat is voor mij geen optie. Vandaag ben ik verantwoordelijk voor het voorgerecht en mijn lief speelt de rol van kritisch jurylid. Hij houdt niet van koken, wel van eten. Zo zijn de rollen eerlijk verdeeld. Mijn tactiek van de dag wordt dus, om twee gerechten te maken en het gezin te laten kiezen welke het meest geschikt is voor het thema (of gewoon het lekkerst uiteraard).

Optie 1:

Herfstsalade met lauwwarme peer, gekonfijte walnoten en roquefortdressing

of 

Optie 2:

Paddenstoelenragout van oesterzwam, eekhoorntjesbrood en cantharellen, geserveerd met huisgemaakte blini's.


Dat de beste moge winnen! En recepten volgen uiteraard later.

4 opmerkingen:

 1. Optie 1 klinkt makkelijker en gezonder.
  Optie 2 klinkt chiquer en meer als een hoofdgerecht (voor mij).

  Het clubje klinkt trouwens geweldig maar ik ben benieuwd of ze rekening houden met het feit dat jij vegetariër bent. Vast wel trouwens anders zou je niet meedoen, denk ik. Maar: hoe doen ze dat? Eet iedereen vegetarisch of maken ze iets voor voor jou apart? En als jij gastvrouw bent, maak jij dan wel of geen vlees?
  Ik ben trouwens ook benieuwd of jullie hele gezin vegetarisch eet of alleen jij?
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Natuurlijk Zuinig: uiteindelijk vond ik beide gerechten zó lekker, dat ik niet kon kiezen en van de blini's een soort amuse heb gemaakt (foto's volgen later).

  Ik ben de enige vegetariër in het gezelschap, alhoewel mijn man ook zelden vlees eet (mijn zoon eet wel vlees, mijn dochter niet, maar die zitten niet in het clubje). In het begin was dat lastig, omdat het een meer creatieve manier van koken vergt om het toch een beetje spannend te houden. Als je zelf wel vlees eet is dat toch lastig. Ik ben gisteren ontzettend verwend: toen de rest aan wildzwijn-paté en foie gras zat (waar ik trouwens écht grote moeite mee had) had ik een heel exclusief kaasplankje met cranberrysaus. En bij het hoofdgerecht, toen ieder zich op de eend stortte, kreeg ik roergebakken wilde spinazie met pijnboompitjes en een hoorntje met paddenstoelen en verse tagliatelle.

  Als ik gastvrouw ben en het hoofdgerecht maak ik ook geen gerechten met vlees. Ik probeer dan juist op zo'n manier uit te pakken dat het vlees niet gemist wordt, liefst zelfs helemaal zonder dierlijke toevoegingen. Maar dat laatste vind ik met dit gezelschap wel vrij lastig. Ik heb een aantal erg goede vegetarische en veganistische kookboeken, waarin ook feestrecepten staan voor grote gezelschappen. Daar maak ik meestal goede sier mee.

  groetjes,
  Mieb

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oooh wat leuk, wij hebben ook een kookclubje, 1 x per maand met vrienden en een budget van € 15.00 , heel gezellig, ge je volgen , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, wat leuk. Wij doen dit met twee andere stellen al zo'n 25 jaar, 3 à 4 keer per jaar. Ook hebben wij een vegetariër binnen onze gelederen en dan maken we gewoon het gerecht vegetarisch en niet vegetarisch. Ook verdelen we de gerechten onder de koppels en inderdaad ook het hoofdgerecht bij de gastheer. Thema's zijn ook altijd leuk om te doen. Spanje rond Sinterklaas, en gezondheid bijvoorbeeld. Intens leuke avonden zijn dat altijd. Je opties vind ik allebei geweldig, de herfstsalade zou ik kiezen ivm het feit dat je nog twee gerechten erna krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen