6 maart 2012

ananas tempeh teriyaki

Op vakantie in Indonesiƫ ben ik opnieuw verliefd geworden op tempeh. Het kan best even zoeken zijn naar manieren om tofu en tempeh goed te bereiden, maar met een paar goede recepten achter de hand is het redelijk eenvoudig. En de ananas tempeh teriyaki is een recept dat bijna niet mis kan gaan.

Nodig:

1 pak tempeh
1/4 cup teriyaki saus
1 groot blik ananas in stukjes (sap bewaren!)
1 ui, gesnipperd
2 paprika's, in stukjes
1 tbs maizena
1 tbs zoute sojasaus (optioneel)

Bereidingswijze:

- Snijd de tempeh in stukjes van ongeveer 3/4 centimeter dik

- Mix de teryakisaus met het sap uit het blik ananas en laat de tempeh daarin marineren (ik doe dit voor ik naar mijn werk ga, zodat het er 's avonds goed is ingetrokken)

- Fruit de ui en de paprika in een klein spatje olie en zet daarna apart

- Doe vervolgens de tempeh met een beetje van de marinade in de pan en bak het zo'n drie minuten totdat de tempeh door en door warm is en de marinade grotendeels ingekookt

- Mix ondertussen de maizena door de rest van de marinade en giet het vervolgens over de tempeh

- Laat het mengsel op een hoog vuur indikken, vergeet niet af en toe te roeren. Neem ook af en toe een hapje om te kijken of het niet te zoet naar je smaak is. Is dat het geval, voeg dan wat zoute sojasaus (ik gebruikte ketjap asin) toe.

- Schep de paprika, ananas en ui er doorheen, roer het nog een keer goed door en dan is het klaar om te serveren. Ik vind het zelf lekker in combinatie met zilvervliesrijst.



1 opmerking: