25 oktober 2010

wat te doen met een pompoen? Deel 2

Mijn vorige pompoengerecht maakte alleen gebruik van het vruchtvlees. Maar de pompoenpitten weggooien is zonde! Niet alleen als zaad voor volgend jaar, maar ook als gezonde snack tussendoor. Pompoenzaad zit barstensvol voedingswaarde en bevat weinig calorieën, dus ideaal als gezonde snack.

Het meest lastige klusje is het verwijderen van de pitjes uit de pompoen. Ik snijd de pompoen in tweeën en verwijder de pitjes en alle slijmerige draadjes met een lepel. Vervolgens laat ik de boel even onder water staan, zodat een aantal pitjes al beginnen te drijven. De rest moet handmatig uit het vruchtvlees gepulkt worden. Gelukkig heb ik een zoon die graag klusjes in de keuken doet.

Spreid de pitjes uit op een stuk keukenrol en laat een nachtje drogen. De eventuele losse pompoensliertjes peuter je er de volgende dag zo tussenuit.

En dan het recept. Het is zo makkelijk dat het bijna lachwekkend is.

Nodig:

pompoenpitten
twee theelepels olie
een kommetje
zout of kruiden naar keuze (ik gebruik herbamare)

Bereidingswijze:

- Doe de pompoenpitten met de olie in het kommetje en roer door totdat alle pitten goed bedekt zijn.

- spreid de pompoenpitten gelijkmatig uit over bakpapier (zonder overlappingen)

- bestrooi de pitten met zout of kruiden (niet te royaal, anders worden ze wel erg heftig van smaak)

- bak 30 minuten op 100 graden en keer ze regelmatig om ze gelijkmatig te laten drogen

Na het bakken zijn ze in een luchtdicht plastic bakje tamelijk lang houdbaar. Lekker als knabbeltje of als toevoeging door een salade.

3 opmerkingen:

  1. Het klinkt lekker. Maar ik vind het veelwerk. Ik doe die handelingen wel met dunne schijfjes pompoen. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zitten er altijd lekker veel in een pompoen. Goed idee zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moeten de pitten daarna nog gepeld worden?\
    Dat lijkt me zo'n lastig werkje...

    BeantwoordenVerwijderen