29 oktober 2010

wat te doen met een pompoen? Deel 3

...en als dan echt al je andere mogelijkheden zijn uitgeput kun je altijd nog pompoenmuffins bakken. De pompoen wordt in dit recept toegevoegd in de vorm van puree. Ik zorg dat ik altijd een portie pompoenpuree in de diepvries heb staan in dit seizoen.

Het is simpel te maken:
Ofwel je snijdt de pompoen in stukken, kookt het even in de magnetron of op het fornuis tot het vruchtvlees zacht is en je doet het vervolgens in de blender. Ofwel je halveert de pompoen en bakt hem, ondersteboven op een vel bakpapier, met een ander gerecht mee in de oven (bijvoorbeeld terwijl de lasagna staat te garen). Zo benut je de oventijd optimaal.Vervolgens schep je met een lepel zo het vlees uit de schil. Even met de blender of staafmixer en je hebt een heerlijke pompoenpuree.

Nodig:

2 1/4 cup bloem
1 cup bruine suiker
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel baking soda (te verkrijgen bij de toko, goed voor alles van koken tot schoonmaken)
1/4 theelepel nootmuskaat
1/8 theelepel gember
1 1/4 cup pompoenpuree
1/2 cup sojamelk
1/3 cup margarine (vloeibaar)

Bereidingswijze:

- Mix 1 cup bloem en alle andere droge ingrediënten in een grote kom.

- Voeg de pompoenpuree, sojamelk en margarine toe en mix het tot één gladde pasta.

- Doe de resterende bloem erbij en mix goed door elkaar zodat het een stevig beslag wordt.

- Vul muffinvormpjes voor 2/3 met het beslag.

- Bak op 175 graden tot een satéprikker of vork er schoon uit komt (ongeveer 40 minuten in mijn geval).

Voor de liefhebber: de icing is een mengsel van gelijke delen (vloeibare) margarine, creamcheese (Tofutti) en gezeefde poedersuiker. Een calorieënbom, maar zoooooo lekker!

3 opmerkingen:

  1. Weet je,dat ik er nooit aan gedacht heb,zelf pompoenpuree te maken en in te vriezen? In amerikaanse recepten staat zo vaak puree genoemd. Die probeerde ik nooit uit. Bedankt voor de tip. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Izerina:
    pompoenpuree is ook super voor andere baksels, dan heb je geen ei nodig als bindmiddel. Ik gebruik het in dit seizoen heel vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Mieb,
    Vroeger gebruikte ik sojamelk bij baksels en het werd dan vaak te dik, dikker dan met andere melkvervangers.
    Heb je daar geen last van? En als dat zo is (dat je daar geen last van hebt) welk merk gebruik jij?
    Gr,

    BeantwoordenVerwijderen