2 oktober 2010

wat te doen met een pompoen? Deel 1

Mijn moestuin staat op het moment vol met pompoenen. Flespompoenen en van die mooie oranje Halloween pompoenen (ben de naam even kwijt, maar het is de eetbare soort). Daarnaast heb ik nog een soort babypompoentjes liggen, maar die zijn zo keihard dat ik die maar als decoratie heb bestempeld.

Pompoenen zijn dankbare gasten. Ze groeien zo op je composthoop, vragen niet teveel aandacht en kunnen bijna niet mislukken. Het zaad van deze pompoenen had ik bewaard uit een paar exemplaren van de biologische winkel die we vorig jaar hebben gegeten. In mijn enthousiasme heb ik wat teveel zaad uitgezet, met als gevolg dat ik nu met een enorme hoeveelheid pompoenen zit. Vandaar de titel: wat te doen met een pompoen. En maak van "een" maar gerust: "een voorraad waar je een weeshuis mee kunt voeden".

Maar ons ben zunig en bovendien gek op pompoen, dus de komende tijd ga ik jullie lastig vallen met alle manieren waarop in huize Mieb een pompoen soldaat wordt gemaakt.

En vandaag deel 1:

Pompoen-Salie risotto

Waarschuwing: ik kook doorgaans op gevoel en weeg zelden mijn ingrediƫnten, dus de maatgeving is niet meer dan een indicatie! Het recept hieronder is een (riant) lunchgerecht voor 2 personen.

Nodig:

Een pompoen naar keuze in blokjes (ik heb flespompoen gebruikt)
250 gram  risotto
750 ml. bouillon
6 blaadjes verse salie of 2 eetlepels gedroogde salie
2 sjalotten, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
een scheut olijfolie
een eetlepel ongezouten boter (ik gebruik ghee)
peper, zout (ik gebruik herbamare)
optioneel: een scheutje wijn voor door de risotto

Bereidingswijze:

Doe de blokjes pompoen in een ovenschaal. Meng er een scheut olijfolie en wat peper en zout doorheen. Rooster ongeveer 35 minuten op 200 graden.

Meng de eetlepel boter en een scheutje olijfolie in een grote pan. Voeg, zodra het gesmolten is, de sjalot en knoflook toe en bak het tot het glazig is.


Voeg de risotto toe en bak ook dit totdat de korrels gelig zijn. Niet bruin laten worden!

Giet vervolgens telkens een scheutje bouillon bij de risotto. Laat dit helemaal absorberen alvorens je een volgend scheutje toevoegt. Blijf dit doen tot de risotto zacht en romig is. Als de bouillon op is voor de risotto romig is, voeg dan nog wat heet water toe. Een scheutje wijn geeft de risotto een extra diepe smaak. De kooktijd ligt trouwens meestal rond de 20 minuten.

Doe de pompoen door de risotto en schep het goed door elkaar.

Serveer het in kommen met de salieblaadjes er overheen gesprenkeld. Wat extra gistvlokken of Parmezaanse kaas maken het gerecht helemaal af.

3 opmerkingen:

  1. Mmmm lekker, goed idee risotto met pompoen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maak je ook chutney? Dat doe ik,als ze heel goedkoop zijn. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me ook wel lekker! Goed idee, heb er rook nog eentje (biologische) liggen in de ijskast. Bewaar ik meteen ook de pitten :-)
    Ik heb overigens ergens gelezen dat je Herbamare niet mee moet koken, maar pas achteraf het beste op het voedsel kunt strooien.

    BeantwoordenVerwijderen