22 oktober 2010

sloppy Joe

Sloppy Joe is een traditioneel Amerikaans gerecht met rundergehakt en zoete tomatensaus geserveerd op een hamburgerbroodje. Vanavond hadden wij de vegetarische versie op het menu en, al zeg ik het zelf, het was om je vingers bij af te likken.

Ik heb een wat vrije vertaling gemaakt van het traditionele recept, maar het uitgangspunt: brood met een stevige zoet-pittige tomatensaus staat ook in mijn versie nog steeds overeind.

Nodig:

1 cup linzen
4 cups water
2 kleine gesnipperde uien
1 scheut olijfolie
1 blik tomaten (de tomaten gehakt en de saus apart houden)
1 flinke scheut stroop, maple siroop of honing
1 scheut (appel)azijn
3 eetlepels mosterd
2 tenen knoflook, geperst
kruiden naar smaak (komijn, salie, peper, zout, basilicum)
1 brood of vier hamburgerbroodjes (wij gebruiken een groot Turks brood)

Bereidingswijze:

- Kook de linzen met wat zout (ongeveer 30 á 35 minuten)

- Fruit de ui in een aparte pan met wat olijfolie. Voeg de tomaten toe en warm even samen op.

- Zet het gas uit en voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de tomatensaus en het brood. Meng alles goed door elkaar en laat staan tot de linzen gaar zijn.

- Giet de linzen bij het mengsel en meng het goed door elkaar. Kijk even hoeveel linzen je wilt toevoegen; het gerecht moet een beetje vloeibaar blijven.

- Voeg de tomatensaus toe en kook het mengsel nog een paar minuten en serveer het vervolgens heet met brood.

Sloppy Joe is heerlijk, rommelig vrijdagavond voedsel. Bewaar wat stukjes brood om de pan uit te deppen!

4 opmerkingen:

  1. Welke linzen gebruik jij hiervoor?
    Alvast bedankt voor het receptje, ik heb het al meteen genoteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Kelly: ik heb gewoon de linzen gepakt die ik nog in de kast had staan (blonde), maar het kan waarschijnlijk ook prima met andere. Het voordeel van de blonde is dat het gerecht ook qua uiterlijk op de traditionele carnivoren-versie lijkt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het klinkt heerlijk. Dat soort dikke saus maak ik wel eens van restjes groenten en linzen. Maar de combinatie met zoet en mosterd ga ik zeker proberen. Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Izerina: je kunt restjes groenten en linzen inderdaad zo omvormen tot een smeuïge Sloppy Joe. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

    BeantwoordenVerwijderen