10 oktober 2010

overrijpe bananen

Wat doe je met een paar overrijpe bananen? Een donkerbruin gespikkelde ziet er een stuk minder appetijtelijk uit dan een stevige gele jongen, maar door de extra zoete smaak en zachte substantie is hij bij uitstek geschikt voor gezonde lekkernijen.

Sinds een paar weken heb ik een voedseldroger. Een decadente aanschaf, die ik voor mezelf goed praat omdat ik er kruiden uit de tuin mee kan drogen zodat ik er de hele winter mee kan koken. Daarnaast doet hij dienst als droger van appeltjes, maak ik er olievrije groentenchips mee en mijn laatste ontdekking is de mogelijkheid om er heerlijke "rauwe" koekjes mee te maken.

Met vandaag in de hoofdrol:

Rauwe bananen-kokos bites

Nodig:
2 overrijpe bananen
een cup kokosflakes
een cup meel (ik heb rauwe amandelen tot meel gemalen)
1 theelepel vanille-extract
1 theelepel kaneel

optioneel:
suiker naar smaak
2 eetlepels kokos-olie

Bereidingswijze:

  • Mix alle ingrediënten tot een redelijk glad beslag
  • Maak met een eetlepel enigszins platte balletjes ter grote van een 2 euromunt
  • Leg deze op een stuk vetvrij papier
  • Laat op een lage temperatuur drogen in de oven of in de dehydrator, totdat de buitenkant licht knapperig is.
  • Laat daarna nog een nachtje uitharden. De binnenkant blijft smeuïg!

    3 opmerkingen:

    1. Dat drogen kan ik niet,in de oven vind ik te "duur".. Bruine bananen gebruik ik in een smoothie of ik bak muffins. Groeten Izerina

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Er is ook een heel lekker receptje op www.dille-kamille.nl : bananen walnotencake, maar het moet ook in de oven.

      Groeten,

      BeantwoordenVerwijderen
    3. Hallo Mieb,
      Een 'dehydrator'? Experimenteer jij dan ook met raw-food? Echt 'coooooool'!
      Ik vind een deydrator ook te duur nog, op dit moment maar het staat wel op mijn lijst voor 'ooit nog'.

      Als ik denk dat de bananen niet opkomen, doe ik ze in de vriezer en gooi ik ze in onze smoothies of ijsjes.
      Groetjes,

      BeantwoordenVerwijderen