30 juli 2012

artisjokken met pestodip

Ik ben hier veel te lang niet geweest, maar dat neemt niet weg dat ik nog regelmatig experimenteer in de keuken. En nu het hoogzomer is, kan ik royaal beschikken over één van mijn favoriete guilty pleasures: artisjokken! Perfect gevormd om een dipje mee te "scoopen" en vervolgens met je tanden het heerlijke malse artisjokvlees uit het blaadje te schrapen.

Artisjokken koken is niet ingewikkeld, maar kost wel wat tijd.

Mijn methode:
- neem een grote pan en één artisjok per persoon
- snijd de stelen van de artisjokken af nabij de bloem
- kook de artisjokken in water met een paar laurierblaadjes, wat knoflooktenen en een royale splash citroensap totdat de blaadjes redelijk makkelijk loslaten (zo'n drie kwartier tot een uur is mijn ervaring, maar bij kleinere exemplaren gaat het sneller)

Maar dan het belangrijkste bij de artisjok: de dip! Ik had weinig zin om naar de winkel te gaan vandaag, dus heb ik een pesto-achtige dip gemaakt met ingrediënten die ik toch al in huis had. Ik heb het niet exact gemeten, dus vergeef me de globale maatvoering, maar de verhoudingen zijn voor een groot deel toch persoonlijke smaak.

Nodig:

- blaadjes van één basilicumplantje (ik had een gemiddeld formaat van de Lidl)
- witte amandelen; ongeveer één cup
- 1/3 cup edelgistvlokken (of voor de niet-veganisten: oude kaas of pecorino)
- 1/5 cup olijfolie
- een flinke scheut amandelmelk of sojamelk

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten behalve de melk in de foodprocessor en maal het geheel tot een grofkorrelige pesto. Voeg aan het einde de melk toe en meng het geheel zodat het één consistente massa wordt. Door de melk wordt het "dipperiger", anders is de pesto iets te stevig om mee te scoopen.

Serveer de artisjokken op een bordje en de pestodip apart erbij. Breek één voor één de blaadjes van de artisjok af en schep er een beetje pestodip op. En dan: genieten maar....Geen opmerkingen:

Een reactie posten