18 april 2012

mediterrane spinazietaart

De lente laat dit jaar nogal op zich wachten. Ik had gehoopt rond deze tijd weer volop aan de salade's en andere lichte, zonnige maaltijden te zitten. Maar het is vandaag nog altijd maar een magere 9 graden en buiten is het ronduit guur. Dat vraagt om een maaltijd die ergens tussen winter en lente in hangt en een mediterrane spinazietaart is daar prima geschikt voor. Het is niet een gerecht dat geschikt is om na een dag werken nog even in elkaar te flansen, maar het is ook weer niet erg ingewikkeld. Het meeste werk is het ontdooien en invetten van de fillodeegvelletjes. Het dunne kwetsbare spul vraagt wat geduld en dat heb ik na een dag werken maar in beperkte mate. Vandaar dat het een uitstekende woensdag-parttime-dag-hap is.

Nodig:

1 gesnipperde ui
2 geperste knoflooktenen
een grote zak spinazie (+/- 450 gram)
1 verpakking tofu
2 flinke eetlepels edelgistvlokken
2 eetlepels citroensap
5 fijn gesneden olijven
1 klein potje artisjokharten (afgespoeld en grof gesneden)
1/4 cup geroosterde pijnboompitten
een kommetje olijfolie en een bakkwastje

een pakje ontdooid fillodeeg
kruiden naar smaak: peper, zout, cayennepeper, oregano, tijm, etc.

Bereidingswijze:

1. Fruit de ui en knoflook aan in een diepe braad- of koekenpan

2. Voeg de spinazie en twee eetlepels water toe. Laat dit samen sudderen tot de spinazie geslonken is. Zet het dan apart

3. Verkruimel in een grote kom de tofu en voeg de edelgist, olijven, citroensap en alle kruiden toe. Roer goed door

4. Voeg de artisjokken, geroosterde pijnboompitten en spinazie toe. Nogmaals goed roeren

5. Vet de bodem van een ovenschaal in met een dun laagje olijfolie

6. Bedek de bodem met een laag fillodeeg. Smeer deze weer in met een dun laagje olie en leg de volgende laag er overheen. Ga zo door tot je drie tot vijf laagjes hebt (afhankelijk van hoeveel er in je verpakking zit; je wilt in totaal 3 lagen maken).

7. Verdeel een deel van het spinazie-tofumengsel over het deeg, zodat het helemaal bedekt is

8. Herhaal het fillodeeg/olie ritueel totdat er weer 3 tot 5 laagjes op zitten

9. Bedek het weer met en laagje spinazie-tofumengsel

10. Dek het af met de laatste vellen ingeoliede fillo. Zorg ervoor dat je geen stukjes overslaat op het bovenste vel. Het ziet er nu zo uit



11. Zet de schaal in de oven en bak het in het midden van de oven een half uurtje op 190 graden

Tip: als je na stap 10 alvast de spinazietaart in stukken snijdt is het veel makkelijker verdelen na het bakken!




2 opmerkingen:

  1. ik ga je mooi volgen, leuk al die recepten
    lieve gr jenneke
    http://creaties-jenneke.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net gelezen..het water loopt mij in de mond..ga hem zeker snel maken..
    Mooie dag.

    BeantwoordenVerwijderen