Een terugkerende discussie die ik heb met omnivoren is die over "wat ik allemaal niet mag eten". Het hardnekkige beeld bij vegetariërs is, dat er dingen "verboden" zijn en dat je daar omheen moet organiseren. Dat idee verbaast me altijd, want ik heb juist het idee dat ik ongelofelijk veel heb om uit te kiezen. Maar misschien dat andere vegetariërs dit herkennen: als de veilige aardappelen-groenten-vleesbasis wegvalt breekt bij veel mensen lichte paniek uit. Wat "mag" je dan nog eten?
Ik ben niet altijd vegetariër geweest. Lange tijd (ongeveer tot mijn 25ste) was vlees min of meer de spil van mijn maaltijden. Of het nou een biefstuk was of wat kipblokjes, het was ondenkbaar het weg te laten. Maar was mijn keuze in die tijd veel ruimer dan nu? Ik waag het te betwijfelen. In mijn omnivorenperiode had ik een vrij vast scala aan menu's. Ovenschotel met gehakt. Biefstuk met gebakken aardappeltjes en groenten. Nasi met kipblokjes. Toen ik begon te minderen met vlees merkte ik dat ik aanvankelijk zocht naar een nieuwe basis, maar in die tijd was het aanbod aan vleesvervangers nog een stuk kleiner en elke dag soja vond (en vind) ik buitengewoon saai. En groenten-aardappelen-tofu, dat is toch niet hetzelfde als de vleesvariant.
Er is een kleine crisis voor nodig om de creativiteit aan te boren. Met de opkomst van internet brak een boeiende ontdekkingstocht aan van recepten van meer ervaren, vrij denkende vegetariërs en veganisten. En dan worden de mogelijkheden opeens eindeloos! Want waarom niet in plaats van vlees een met knoflook en olijfolie gegrilde boterham met een extra portie hummus? En waarom zou je geen noten mee roerbakken in Aziatische schotels in plaats van blokjes kip? En wat dacht je van een guacamole als dippertje voor wat rauwe groenten-on-the-side? Spaghetti van rauwe courgette, dressings waarvan groenten de basis vormen en waar geen olie aan te pas komt, gemarineerde gedroogde boerenkool als gezond alternatief voor chips, experimenteren met geroosterde pompoenzaadjes en zonnebloempitten, gelei-achtige toetjes van chiazaadjes, gistvlokken in plaats van Parmezaanse kaas, zuivelvrije kaas van cashewnoten of amandelen.
Ik durf te beweren dat ik door vegetariër te worden eten pas écht ben gaan waarderen. Want als je eenmaal het idee van aardappelen-groenten-vlees(vervanger) hebt losgelaten gaat er een wereld voor je open en blijken de mogelijkheden eindeloos.
De mogelijkheden zijn inderdaad eindeloos. Je moet alleen wat meer nadenken om de goede combinaties te maken en een vleeseter heeft het makkelijk met het standaard aardappel/vlees/groenten-menu. Vegetarisch eten echter zorgt voor veel meer afwisseling, ook van smaken en structuren. Vleesvervangers eten wij hier niet, ze zijn duur en zitten vol stofjes die ik toch liever niet eet maar geef toe dat ik ze als beginnende vegetariër destijds wel at. Inmiddels ben ik een part-time vegetariër en dat bevalt goed.
BeantwoordenVerwijderenOok ik ben demiveg, maar mijn vleesloze maaltjes zijn bijna fantasierijker dan die met vlees. Vooral ook de Indiase keuken en de Afrikaanse en Chinese biedt vele mogelijkheden. Vleesvervangers eet ik soms, vaak zelfgemaakte, maar noten en peulvruchten maken dat bijna overbodig.Ook ik krijg vaak te horen (ik ben ook diabeet) dat het vast moeilijk is om zo te eten, nee hoor, echt niet.
BeantwoordenVerwijderenVoor mij ging er een wereld open door de ontdekking van allerlei lekkere granen en peulvruchten.Als ik dan af en toe een beetje bio-vlees eet,smaakt dan ook weer lekker. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenOh wow, dat klinkt allemaal erg goed. Wat mij betreft mogen de recepten geplaatst worden hoor :-)
BeantwoordenVerwijderenGenoeg variatie dat klopt, maar daar denken de vlees-groente-aardappeleters anders over :-)
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook een vegetariër. Nu alweer 18 jaar en daarvoor semi-vegetarisch vanaf het moment dat ik het huis uitging.
ik ben ook maar een halve vegetarier, maar ben het eens dat met een beetje creativiteit er weinig valt te missen. Ook mijn gerechten met vlees winnen aan creativiteit doordat ik meestal vega kook. Vlees is dan gewoon een van de ingredienten niet de basis...
BeantwoordenVerwijderen