4 september 2013

terug-naar-school trailmix reep

Zoals ik hier al schreef ben ik dit jaar begonnen mijn kinderen trailmix repen mee naar school te geven. In combinatie met vers fruit is dit een gezonder alternatief dan alle vette, suikerige troep die in de schoolkantine wordt verkocht. De strijd om ze een broodtrommel mee te geven heb ik na twee jaar opgegeven.

Omdat er geen betaalbare variant van trailmix repen te koop bleek ben ik zelf aan het experimenteren geslagen met de hulp van wat Amerikaanse recepten op internet. De eerste variant is hier in huis een groot succes. Het is even werk, maar als je, zoals ik, een enorme hoeveelheid in één keer maakt is het de investering waard. Hier onder staan de ingrediënten die ik voor deze versie gebruikt heb. De variatie is echter eindeloos: naar smaak kunnen bijvoorbeeld rozijnen in plaats van chocola worden toegevoegd, in plaats van amandelmeel kan tarwemeel worden gebruikt en je kunt naar eigen wens stukjes gedroogd fruit zoals ananas, appel, etc. toevoegen, zo lang je ervoor zorgt dat de consistentie kneedbaar blijft.

Nodig:

1 cup havermout, tot meel gemalen
1/2 cup "ongemalen" (dus: gewone) havermoutvlokken
1/2 cup amandelmeel (ik deed hele amandelen door de foodprocessor)
1/2 cup 1/4 cup oersuiker of bruine suiker
1/4 cup kokos
3 á 4 eetlepels pure chocolade stukjes (gewoon een pure chocoladereep fijn hakken)
2 eetlepels zonnebloempitten
2 eetlepels chiazaad
2 eetlepels sesamzaad
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda

1 eetlepel gebroken lijnzaad met 2 eetlepels water, gemixt ("lijnzaad-ei")
1/4 cup kokosolie
1/4 cup amandel- of andere notenpasta, zo smeuig mogelijk (anders wat extra water aan lijnzaadei toevoegen)
1/4 cup vloeibare zoetstof (bijvoorbeeld maple- of agavesiroop)
1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze:

- Warm de oven voor op 175 graden

- Mix alle droge ingrediënten in een grote beslagkom

- Mix in een andere kom alle natte ingrediënten

- Giet de natte ingrediënten op de droge ingrediënten en mix dit zo grondig dat er geen "droog" stukje beslag meer over is. De structuur is net voldoende stevig om het tot een balletje te kneden, maar is verder aan de droge kant

- Zet een ovenschaal klaar met bakpapier

- Kneed van het deeg balletjes ter grote van een golfbal en vorm deze tot een "mollig reepje" op de bakplaat. Houd voldoende afstand tussen de reepjes, want het zet tijdens het bakken iets in de breedte uit. Ik heb een kleine oven en heb het in twee sessies gebakken

- Bak de repen voor ongeveer 15 minuten, totdat de buitenkant iets begint te verkleuren

- Laat de repen afkoelen op een koelrek. Voorzichtig overleggen, want ze zijn als ze warm zijn nog erg kruimelig

- Bewaar de repen goed verpakt en eventueel deels in de vriezer.


Op dit plaatje tonen ze kleiner dan ze in werkelijkheid zijn. Aan de juiste vorm wordt nog gewerkt ;-)