9 juli 2011

cashewkaas

Ik ben dol op kaas. Kaas is de voornaamste reden dat ik mezelf niet veganist noem. Want laten we eerlijk zijn: het is lastig om kaas op een bevredigende manier te vervangen. Maarrrrrrr.....er zijn wel degelijk manieren om plantaardig helemaal in de buurt te komen van die heerlijke hartige kaassmaak. En één geheime troef is cashewkaas. Er zijn veel verschillende recepten voor cashewkaas in omloop, maar in de basis komt het neer op drie ingrediënten: ongebrande cashewnoten, (zee)zout en water. Zelf mag ik er graag wat citroensap en knoflook aan toevoegen voor een extra stevige smaak.

Hoe maak je cashewkaas?

1. Laat 2 cups cashewnoten een nachtje weken in water (gewoon onder water zetten en de noten zuigen het in de loop van de nacht grotendeels op)
2. Voeg een halve theelepel (zee)zout, twee tenen knoflook en twee eetlepels citroensap toe
3. Mix de boel in een foodprocessor tot één gladde pasta; voeg nog wat water toe als het te droog is
4. Laat het een aantal uren in de koelkast staan. Mijn ervaring is dat het na zo'n 24 uur de goede structuur heeft om te eten op een boterham of cracker. De structuur lijkt iets op hüttenkäse.

Wil je het nóg kaziger? Laat de cashewkaas dan een paar uur op kaasdoek uitdruipen, zodat het een wat vastere structuur krijgt. Laat het daarna in het kaasdoek gewikkeld een nachtje in de koelkast liggen. Haal het de volgende dag uit het kaasdoek. Het is inmiddels een vrij stevige bal.
Strooi er wat peper, knoflookpoeder of andere specerijen naar smaak overheen. Leg de bal in een ovenschaal en laat deze op 90 graden ongeveer een uur bakken. Op deze manier brandt het niet aan, maar krijgt het een aangenaam stevige korst. Je kunt hem na het bakken warm eten (eerst iets af laten koelen!) of helemaal af laten koelen.

Ik vind beide bereidingswijzen heerlijk, maar vanuit het oogpunt van energiebesparing gaat mijn voorkeur meestal uit naar de eerste manier.