13 juni 2011

chocolade balletjes

Chocola. Het is - gewichtstechnisch - misschien niet de beste verwennerij, maar ik ben er verslingerd aan. Bij dit recept troost ik me met de gedachte dat het een bom aan gezonde vetten en anti-oxidanten is. Dat compenseert weer een beetje.

Mix in een blender:
1 cup walnoten
8 á 10 dadels (eerst geweekt)
1/2 cup cacaopoeder
1/8 cup kokosrasp
3 theelepels agavesiroop (maar honing of een zoetstof werkt ook prima)
evt. wat water

Mix alle ingrediënten door elkaar. Draai er daarna balletjes van met de doorsnee van - pak 'm beet - een euromuntje. Als de mix te droog is kun je er nog wat water aan toevoegen. Zet de balletjes een paar uur in de koelkast en smullen maar.

Perfecte snack voor een acute chocolade-aanval, want het heeft zo'n rijke chocoladesmaak dat je de trek snel verzadigd hebt. En op die manier is het dus toch best nog een slank recept.


4 juni 2011

vega bbq

Vegetariërs. Het zijn best vriendelijke mensen, maar het zijn lastige eters. Zo vertaal ik even wat zich in de hoofden van velen afspeelt als er een vegetariër aanschuift. En vooral een barbecue is natuurlijk een lastig evenement om ook de aanwezige vegetariërs tevreden te stemmen.

Nu ben ik sinds een aantal jaar in het gelukkige bezit van een zogenaamde buitenkeuken. Een investering die destijds helemaal indruisde tegen mijn - toen nog verse - ideëen over consuminderen. Maar in de praktijk is het een gouden greep geweest: als het maar enigszins kan, kook ik buiten. Er zijn weinig dingen die mij meer ontspannen dan na  het werk wat groenten uit de tuin halen, het vuurtje opstoken en heerlijk buiten in het zonnetje koken.

Maar wat "mag" een vegetariër dan van de barbecue, hoor ik mensen weleens vragen. En dan kan ik in alle oprechtheid antwoorden dat de mogelijkheden enorm zijn. Wat dacht je van gegrillde aubergineschnitzels? Gevulde courgettes? Aardappelpakketjes met verse knoflook en rozemarijn? Groentenspiezen? Seitan-kebabs? Gegrillde zoetzure balsamicobietjes? Aspergetips, gegrilld met alleen een beetje olijfolie? Gevulde portobello's? Maïskolven? Artisjokspiezen? Ananas met bruine suiker of kaneel? Gegrillde halve perziken met ijs?

Met een beetje fantasie zijn de mogelijkheden eindeloos. Sinds een paar maanden heeft ook mijn jongste besloten geen vlees meer te eten. Aangezien hij een lastige eter is en een vegetarische barbecue vooral om groenten draait was het even zoeken, maar we hebben een aantal winnende gerechten gevonden. Zoals te zien op de foto's van gisterenavond.
spiezen met tomaat, champignon, ui en pittige vegaworst
portobello's, rosevalaardappeltjes met rozemarijn, vega hamburgers en een groentenspies
et voilá, mijn "broodje hamburger" met een gegrillde portobello in de rol van hamburger