18 september 2010

gratis kookboek

Ik ben dol op kookboeken, en al helemaal als ze gratis zijn. Voor moeders van kinderen die lunch mee naar school nemen of voor degenen die, zoals ik, gezond willen lunchen op het werk, is er Smart school time recipes. Een e-book dat gratis te downloaden is, bomvol lekkere recepten voor in de lunchtrommel of Tupperwarebak. Deels vegetarisch, deels veganistisch, maar er staan ook recepten met kip in.


Zeg nou zelf, dat is toch een kadootje?

17 september 2010

groene griezelmuffins

Laatst had ik van mijn voorraadje wortelen een lekker soepje gemaakt. Ik vind het altijd zonde om de pulp die overblijft in dat proces weg te gooien. Dus besloot ik de boel om te gebruiken voor wortelmuffins. Maar dat was nog geen oplossing voor de halve avocado die ik over had.

Om zoveel mogelijk groenten te verstoppen in de muffin ben ik wat gaan experimenteren met een topping van avocado. Het resultaat: een erg smakelijke groene griezelmuffin.

Ik houd van een stevige muffin die het midden houdt tussen snoeperij en een stevig tussendoortje. Daarom gebruik ik in mijn recepten volkorenmeel. Als je een iets minder grove structuur wilt of ze lichter op de maag (en in de lunchtrommel) wilt maken, is het natuurlijk ook mogelijk om het met tarwebloem of iets dergelijks te maken.

Nodig:

400 gram volkorenmeel
100 gram rietsuiker
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
een flinke scheut kaneel naar smaak
een snufje zout
een flinke hoeveelheid wortelpulp (ik had ongeveer 2 senseo-kopjes vol)
(geraspte wortel is natuurlijk ook prima)
een flinke hand kokos (als je daar van houdt)
een (klein) kopje lauw water
een (klein) kopje (zonnebloem)olie

Bereidingswijze:
mix de droge ingrediënten goed door elkaar
voeg daarna de natte ingrediënten toe
meng het met een lepel tot een brokkelig maar verder consistent geheel. Als het te droog is, voeg dan nog wat water en olie toe.
vul muffinvormpjes volledig met beslag (het rijst niet heel erg)
zet ongeveer 20 minuten in de oven op 175 graden

voor de icing:
Prak de avocado met zoveel poedersuiker dat het een lekkere zoete, gladde en vooral groene substantie wordt. Zet tijdens het bakken in de koelkast om het iets steviger te laten worden. Zodra de muffins iets zijn afgekoeld kun je een royale hoeveelheid topping op de muffin smeren. En de groene griezel is klaar om opgegeten te worden.

15 september 2010

avocado-wortelsoep

In mijn koelkast lag een voorraad wortelen die nodig op moesten. Op de fruitschaal een citroen en een avocado die hun houdbaarheidsdatum begonnen te naderen. Wat te doen?

Aanvankelijk was mijn idee om een wortelsapje te maken met mijn juicer. Heel simpel: alleen een paar wortelen en wat gember en je hebt een gezond en erg smakelijk sapje.

Maar toen ik mijn sap stond te persen (ok, ik deed alleen de stukjes wortel er in, mijn sapmaker deed het zware werk) besloot ik dat ik wat meer creativiteit moest gebruiken. En zo kwam het volgende recept:

Nodig:
wortelsap (ik had zo'n 200 ml)
een avocado
sap van een halve citroen
gember (ik had zo'n anderhalve cm verse, maar heb ook altijd een potje in de koelkast staan)
sojasaus (een flinke eetlepel)

Bereidingswijze:
mix alle ingrediënten in een blender en dien het op als heerlijk romig soepje. Het is in deze hoeveelheid genoeg voor twee soepkommen of één groot bord.

Crimineel lekker en zo gezond dat je er bijna van gaat stuiteren!

p.s. van de pulp van de wortels ga ik straks muffins bakken. Altijd een aardige truc om de kinderen wat extra gezonds toe te stoppen zonder dat ze het merken. Recept/foto's volgen later (dat wil zeggen: als ze niet mislukken...)

(de oplettende lezer ziet de fotograaf in badjas weerspiegeld in de lepel. Geloof me; het is niet mijn gewoonte in badjas te koken. Maar soms is het zó lekker...)

12 september 2010

fast food

Het kost mij geen enkele moeite om, sinds we geen vlees meer eten, alle McDonaldsen en Burger Kings voorbij te lopen. Ik mis de geur niet, ik mis niets wat op het menu staat en ik mis het ook niet om veel te lang in de rij te staan voor een steevast teleurstellende maaltijd. Maar mijn kinderen denken daar anders over.

Omdat ik de beroerdste niet ben heb ik vandaag eens voor ze geëxperimenteerd. Met als gevolg dat zij vanmiddag Kentucky Fried NepKip op het menu hadden. En het moet gezegd: het is weliswaar niet supergezond, maar een stuk minder ongezond dan the real stuff. En een stuk diervriendelijker bovendien.

Nodig:

2 bakjes Quorn filetreepjes
150 gram tarwemeel
zout
peper
knoflookpoeder
chilipoeder
andere kruiden naar smaak
een grote kom water
een zeef
een (frituur)pan met plantaardige olie


Werkwijze:

- Meng de kruiden tot één kruidig geheel
- "marineer" de filetreepjes in het kruidenmengsel en laat het een tijdje intrekken
- meng het tarwemeel met wat zout en peper
- bedek de filetreepjes met het tarwemeel mengsel
- leg de reepjes in een zeef, dompel voor 1 á 2 seconden onder water en laat onmiddellijk uitlekken
- herhaal de vorige twee stappen net zo lang tot het tarwemeelmengsel vrijwel op is
- frituur de reepjes tot ze goudbruin en krokant zijn


Het resultaat: een flink bord met knapperige Kentucky Fried NepKip en twee erg gelukkige kinderen.

4 september 2010

ijs zonder melk

Vorige week was ik erg enthousiast over het vegan ijs bij De Oude Plek. Een heerlijk eenvoudig ijsje op basis van kokos. Nu wil het geval dat er thuis nog een ijsmachine (uit het kerstpakket) staat te verstoffen, aangezien het basisingrediënt melk is. En geraffineerde suiker. En een heleboel eieren. Maar na het proeven van het kokosijs overviel mij een gretig fanatisme en ben ik in de boeken gedoken. Hoe maak je ijs zonder dierlijke en geraffineerde toevoegingen?

Het was even zoeken en ik ben nog niet helemaal overtuigd dat het smaakt zoals het er uit ziet, maar dit staat vanavond op ons menu:

lactosevrij vanille-ijs

Nodig

2 cups ongezouten (rauwe) cashewnoten
2 cups kokosnootvlees (uit de diepvries bij de toko)
1 cup water
1 cup agavenectar (of andere niet geraffineerde zoetstof)
2 flinke eetlepels vanille-extract
1/2 theelepel (zee)zout
1/4 cup kokosolie (vloeibaar)

een ijsmachine

Bereidingswijze:

Mix in een blender alle ingrediënten behalve de kokosolie op hoge snelheid tot het helemaal glad is. Voeg daarna op lage snelheid de kokosolie erdoor tot het volledig gemengd is.

Bereid het mengsel in de ijsmachine volgens de gebruiksaanwijzingen.